Claudiu Năsui reclamat de patronatele din turism la Avocatul Poporului pentru lipsa transparenței decizionale

Publicat: 26 iul. 2021, 08:00, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Claudiu Năsui reclamat de patronatele din turism la Avocatul Poporului pentru lipsa transparenței decizionale
Renate Weber (INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1024x683) si Claudiu Nasui

Ministrul USR al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, continuă să conducă ministerul ca și cum ar fi propria sa firmă iar pentru el respectarea legislației este un moft, fapt pentru care a fost reclamat la Avocatul Poporului pentru lipsa transparenței decizionale.

Avocatul Poporului condus de către Renate Weber a primit recent o solicitarea inedită din parte Federației  Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), organizație patronală afiliată Confederației patronale UGIR.

Solicităm sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2021 în ansamblul său, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale, respectiv art. 31 din Constituție – nefiind respectat procesul transparentei decizionale conform Legii nr. 52/2003 și art.115 alin.(6) din Constituție care stabilesc limitele competenței Guvernului de a emite ordonanțe de urgență”, se menționează în solicitarea FPTR (vezi documentul în facsimil).

Era vorba de ordonanța de urgență promovată de către ministrul Claudiu Năsui și aprobată de premierul Florin Cîțu prin care s-au desființat 40 de posturi de atașați de turism, care, atenție, nu erau înființate și nici bugetate.

Totodată, patronatele din turism consideră că „Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 65/2021este neconstituțională în ansamblul său, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale, respectiv art. 31 din Constituție și art.115 alin.(6) care stabilesc limitele competenței Guvernului de a emite ordonanțe de urgență„.

Mai mult, FPTR susține că „Ordonanța de Urgență a Guvernului  nr. 65/29.06.2021 privind modificarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și a altor acte normative nu reprezint- o URGENȚĂ ȘI NU IMPUNE O SITUAȚIE EXTRAORDINARĂ  A CĂREI REGLEMENTARE NU POATE FI AMÂNATĂ. Posturile de atașați de turism, care au fost desfiintate prin O.U.G. nr. 65/29.06.2021 nu erau ocupate și nici bugetate, în fapt, nefiind efectuată nicio restructurare”.

Este interesant de urmărit dacă Avocatul Poporului, Renate Weber, va sesiza Curtea Constituțională a României și, dacă da, ce va decide forul condus de Valer Dorneanu.