Claudiu Năsui (USR) și Mihai Lasca (fost AUR) sunt împotriva priorității la ghișee pentru femeile însărcinate

În societatea agitată în care trăim, puțini sunt acei oameni care mai țin cont de regulile de bună purtare. Vedem foarte des mașini parcate pe locurile destinate persoanelor cu handicap sau mamelor care au copii mici. Am asistat de multe ori la ghișee unde oamenii fac scandal acelorași persoane care ar avea prioritate.

Ce nu s-a putut obține din bună purtare, iată că trebuie reglementat prin lege. Un proiect de act normativ care prevede prioritate la ghișee pentru anumite categorii de persoane a fost aprobat de Camera Deputaților, for decizional.

Femeile gravide și persoanele însoțite de copii mai mici de 5 ani au prioritate la ghișee și la casele de marcat

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege potrivit căruia femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea.

„Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la ghișee /casierii/case de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Conform actului normativ, entitățile publice și private au obligația de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghișee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care există casierii, ghișee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede inițiativa legislativă.

Unde nu e bun simț, e amendă de 10.000 de lei!

Nerespectarea prevederilor privind acordarea de prioritate la ghișee pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

Încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

„Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei”, se mai prevede în proiect.

Au votat „pentru” acest proiect 259 de deputați, doi „împotrivă”, iar șapte s-au abținut. Cei doi deputați care au votat împotrivă sunt Mihai Lasca, neafiliat, dar ales pe listele AUR și Claudiu Năsui (USR). Niciunul din cei doi parlamentari nu au putut fi contactați pentru a explica motivele ce i-au determinat să voteze împotriva proiectului de lege, conform g4media.

Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Citește și: Cum poți detecta un text “scris” de ChatGPT?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole