Cum poți detecta un text “scris” de ChatGPT?

Apariția OpenAI, ChatGPT i-a făcut pe mulți să se întrebe cum își pot da seama dacă un om sau o inteligență artificială a scris ceea ce citesc.

Noua tehnologie ChatGPT, lansată de OpenAI și disponibilă publicului, poate face aproape orice. Puteți tasta o cerere și ea poate scrie un eseu școlar, poate compune o melodie sau chiar poate să scrie un articol de ziar.

Pe bună dreptate, în ultimul timp au apărut multe suspiciuni cu privire la generarea unui text. În speciali în universități și școli, dar și în jurnalism, sunt îngrijorări cu privire la lucrările pe care elevii le pot „scrie” cu ajutorul AI, cum este ChatGPT.

Cum orice naș își are nașul, iată că există și instrumente de verificare a „autenticității” textelor.

Aplicații ce recunosc originea unui text

Startup-ul românesc Penman a realizat o listă de instrumente de verificare a „trișorilor”, preluate de startupcafe:

    AI Text Classifier. Este un instrument de verificare creat chiar de Open AI, compania care a lansat ChatGPT. AI Text Classifier este gratuit și generează o verificare chiar a textelor scrise cu ajutorul ChatGPT. Momentan, nu este foarte exact dacă textele nu sunt scrise în limba engleză sau sunt scrise de copii.  

    ZeroGPT. Prin simpla copiere a textului suspectat a fi generat de AI, ZeroGPT va da un verdict care are o rată de acuratețe de 98%, conform producătorului. După activarea butonului “detectează textul”, răspunsul va fi sub forma: „Textul a fost generat de AI” sau “Textul a fost generat de o persoană”.

    Copyleaks. Similar cu GPTZero. Poate detecta dacă textul a fost scris de inteligența artificială. Va oferi un răspuns sub forma: „Human text detected” sau „AI content detected”.

    Writen AI Content Detector. Poate detecta textele scrise de programe precum ChatGPT (Open AI) sau Bard (Google). Dimensiunea maximă a unui text care poate fi verificat este de 1.500 de caractere.

    Winston AI. Un instrument creat special pentru profesori și oamenii care lucrează în sistemul de învățământ. Poate detecta textele scrise cu ajutorul programelor AI precum ChatGPT, GPT-4, Bard sau Bing Chat. Compania care a dezvoltat Winston AI susține că rata de succes în detectarea textelor scrise de inteligența artificială este de 99,6%.

Chiar și fără aceste instrumente, un profesor își poate da seama dacă studenții lui folosesc inteligența artificială pentru scrierea unor lucrări. De exemplu, dacă mai mulți elevi  întreabă ChatGPT același lucru, va genera răspunsuri aproape identice pentru fiecare dintre ei.

ChatGPT poate fi recunoscut chiar și de un profesor cu experiență

Un profesor care corectează mai multe teme care au aceeași construcție sau aceleași exemple sau raționament, atunci el poate bănui că ar putea fi un text generat de AI.

Un alt indiciu este modul în care AI reacționează la evenimentele recente. Punctul slab al ChatGPT este că este instruit pe date învechite din 2021 sau 2022. El nu va putea detecta ceva ce s-a întâmplat recent.

Software-ul a provocat îngrijorare larg răspândită când vine vorba de probleme etice, în special de înșelăciune în mediul academic.

Alt aspect îngrijorător este și că inteligența artificială a fost folosită pentru a genera articole de știri false care sună realist, stârnind temeri că ar putea fi folosită greșit pentru a influența chiar alegerile din următorul an.

Citește și: Iată câteva semne importante că cineva ți-a furat identitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole