Clinicile medicale și băncile, cele mai afectate de atacurile cibernetice

Publicat: 19 nov. 2021, 06:00, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Clinicile medicale și băncile, cele mai afectate de atacurile cibernetice
Sursa foto: Pixabay.com

Sectorul medical și cel bancar sunt cele mai afectate de atacurile cibernetice. Specialiștii în IT recomandă o mai bună securizare a infrastructurii cibernetice în rândul companiilor.

Principalele industrii afectate de atacurile cibernetice sunt industria medicală şi industria financiar-bancară, este de părere directorul general al Radiocom, Dragoş Preda.

„Principalele industrii afectate de atacurile cibernetice sunt: pe primul loc industria medicală şi pe locul II industria financiar-bancară.  În domeniul financiar-bancar repercusiunile unui atac au loc desfăşurat, chiar la nivel de trei ani. Consecinţele încălcărilor acestor date au tendinţa de a persista mult după incident, în special în mediile de reglementare înaltă. Doar 53% din costuri apar în primul an, 31% în al doilea an şi 16% la mai bine de doi ani după incident. Este foarte important să privim întreaga dinamică a unor atacuri cibernetice şi de fapt securizarea infrastructurii şi prevenţia. Pregătirea de fapt a personalului care utilizează aceste sisteme şi operează în sistemul financiar bancar este importantă, dar şi educarea utilizatorului final, în utilizarea corectă a acestor infrastructuri pentru protejarea sa”, a afirmat joi Dragoş Preda, citat de Agerpres.

 Specialistul a precizat că Uniunea Europeană a solicitat operatorilor să furnizeze date despre situaţia pandemică de tip anonimizat. „Chiar discutam cu operatorii anul trecut, unul dintre operatori a creat şi un sistem soft, nu doar furnizarea datelor cum a solicitat Uniunea Europeană, de urmărire anonimizată a indivizilor, ca itemi, nu ca persoane fizice”, a menţionat şeful Radiocom.

Potrivit acestuia, securitatea infrastructurii include active permanente cum ar fi cele imobiliare, „dar este cel mai des văzută prin activele tehnologice”.

„Mă refer aici la computere, sisteme de reţea, resurse de cloud, atât hardware, cât şi software, iar conceptul de securitate include nu numai protecţia împotriva unui atac cibernetic tradiţional, ci şi protecţia împotriva unor dezastre naturale, care pot afecta întreaga infrastructură aferentă, infrastructura hard”, a adăugat Preda.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele