Clotilde Armand se bate cu ministerul Culturii pe o casă abandonată din Kiseleff (VIDEO)

Clotilde Armand se bate cu ministerul Culturii pe o casă abandonată din Kiseleff. Primarul sectorului 1 acuză ministerul Culturii că blochează avizul pentru exproprirea Casei Miclescu de pe Bulevardul Kiseleff. În această casă, care a fost la vremea ei de lux, s-a filmat celebra peliculă „Felix și Otilia”!

Fost monument istoric, construit în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Ion Mincu la începutul secolului 20, casa pe care „se bat” Clotilde Armand și ministerul Culturii este cunoscută şi pentru faptul că în anii ’70 a găzduit filmarea unor scene ale peliculei „Felix și Otilia”.

Dincolo de dispută, imobilul se degradează tot mai mult. În prezent, Casa Miclescu este abandonată și parțial ruinată. Acoperișul central s-a prăbușit complet, iar la etaj, pe alocuri, din tavan au rămas numai grinzile.

Clotilde Armand se bate cu ministerul Culturii pe o casă abandonată din Kiseleff

Casa Miclescu se află pe Bulevardul Kiseleff, într-o zonă exclusivistă a Capitalei. Proprietarii au deschis un proces în care cer declasarea  imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a declanșat procedurile pentru exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, însă demersul ar fi blocat de Ministerul Culturii. „Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz”, spune Clotilde.

Ce spun specialiștii în patrimoniu despre casa abandonată din Kiseleff

Contactat în mai multe rânduri de către Televiziunea Română pentru a oferi un punct de vedere, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a fost de găsit. De curând însă, acesta a declarat pentru o publicație online că nu face decât să respecte legea: „Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevărat interesați: nu pot încălca legea nici măcar pentru dna Armand. Pentru dumneaei e probabil standard de acțiune, nu e cazul Ministerului Culturii.”

„Ministrul Culturii ar încălca legea dacă ar spune că da, ok, expropriem. Expropriem în baza a ce? Pentru că nu mai este monument istoric. O instanţă s-a pronunţat că nu mai este monument istoric. Până nu vine următoarea, nu are nimeni voie să ia vreo decizie”, a declarat pentru televiziune Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...