Cluj: UBB implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană ‘Marie Curie’

Publicat: 09 sept. 2022, 22:31, de Aurel Drăgan, în Educație
Cluj: UBB implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană 'Marie Curie'

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană „Marie Curie”.

„Programul GEM-Diamond, demarat din 2022 şi realizat în parteneriat cu universităţi de marcă din Europa (precum Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Universitatea din Warwick sau Universitatea Liberă din Bruxelles), urmăreşte realizarea la nivelul consorţiului a 16 teze de doctorat în regim de diplomă dublă sau multiplă axate pe identificarea şi soluţionarea crizelor multiforme cu care se confruntă Uniunea Europeană şi statele membre, în special din perspectiva ascensiunii extremismului politic şi radicalismului contestatar. Programul Vortex, care va demara din 2023 şi realizat la rândul său în parteneriat cu universităţi de referinţă din Europa (precum Universitatea din Oslo, Universitatea din Marburg, Universitatea din Torino sau Universitatea din Malmo), îşi propune selectarea şi îndrumarea la nivelul consorţiului a 10 doctoranzi în regim de diplomă dublă sau multiplă, care vor contribui prin cercetările lor la realizarea unor analize şi la configurarea unor strategii inovatoare în vederea contracarării radicalizării religioase şi seculare, a extremismului violent şi a terorismului”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.

Potrivit sursei citate, UBB este universitatea cu cea mai veche tradiţie academică din România şi cea mai mare comunitate academică din ţară, iar în prezent ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii.

„UBB a fost mereu o universitate bine integrată în aria academică europeană, cu programe cu diplomă dublă/multiplă la nivel de licenţă şi master (inclusiv programe de master Erasmus Mundus). De asemenea, la nivel doctoral, a fost prima universitate din ţară care a introdus „Doctoratul European”, iar prin aceste două noi programe doctorale, derulate în zona studiilor europene (facultăţii de profil din UBB), îşi amplifică internaţionalizarea”, a declarat, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.