CM Rugby 2023: „Stejarii” debutează cu Irlanda, cea mai bună echipă din lume. România, outsider al campionatului

Publicat: 09 sept. 2023, 12:30, de Florentin Lucaniuc, în SPORT , ? cititori
CM Rugby 2023: „Stejarii” debutează cu Irlanda, cea mai bună echipă din lume. România, outsider al campionatului

România va debuta la CM Rugby 2023 într-un meci cu Irlanda, echipa cel mai bine cotată în acest moment.

Selecționata de rugby a României va juca sâmbătă primul meci din cadrul Grupei B de la Campionatul Mondial din Franța și va înfrunta Irlanda pe stadionul Matmut Atlantique din Bordeaux, de la ora 16:30.

Selecționerul Eugen Apjok a anunțat în cursul zilei de joi echipa de start pentru disputa contra irlandezilor, care va fi transmisă în direct pe Digi Sport 1 și Orange Sport.

Meciul de deschidere al competiției a avut loc vineri, pe Stade de France, unde Franța a învins Noua Zeelandă, scor 27-13.

Lotul României la Cupa Mondială de Rugby 2023

Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Creţu (Stade Francais), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), Costel Burţilă (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Iulian Harţig (RC Bassin d’Arcachon)

Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CSA Steaua)

Linia a II-a: Adrian Motoc (Biarritz Olympique), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare)

Linia a III-a: Cristi Chirică (CS Dinamo), Andrei Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Damian Strătilă (CSA Steaua)

Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timişoara)

Mijlocaşi la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Tudor Boldor (CS Dinamo)

Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (CSA Steaua)

Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare)

Fundaşi: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Sioeli Lama (CSA Steaua Bucureşti).

Ediția din Franța va fi una specială, iar la start se vor afla cele mai bune naționale din lume. Vorbim despre 20 de echipe, împărțite în patru grupe, care se vor lupta pentru marele trofeu.

Primele două clasate din fiecare grupă vor obține calificarea în sferturile turneului final din Franța. Meciul de deschidere va fi cel dintre Franța și Noua Zeelandă – vineri, 8 septembrie, pe Stade de France, de l aora 22:00.

Competiția se va încheia tot pe Stade de France, în data de 28 octombrie, atunci când de la ora 22:00 va avea loc finala mare.

Africa de Sud – echipa cu cea mai ridicată medie de vârstă

Campionii mondiali în exerciţiu din Africa de Sud se bazează pe pilonii lor din 2019 pentru a completa dubla. Cu aceeaşi coloană vertebrală ca în Japonia, Jacques Nienaber a adunat o echipă experimentată. Cu o medie de vârstă de 29,8 ani pe jucător, Africa de Sud este cea mai în vârstă echipă din competiţie.

Australia – cea mai tânără echipă din competiţie

Australia este cea mai tănără echipă, cu o medie de vârstă de 25,8 ani. Un simbol al tinereţii echipei sale, fundaşul Waratahs Max Jorgensen este cel mai tânăr jucător de la Cupa Mondială. El a împlinit 19 ani cu doar şase zile înainte de începerea Cupei Mondiale, pe 2 septembrie.

Pieter Jan van Lil – cel mai în vârstă jucător

Pieter Jan van Lill, în vârstă de 39 de ani, va participa la a patra sa Cupă Mondială cu Namibia. La această ediţie din 2023, el va fi cel mai în vârstă jucător din competiţie.

Cel mai greu jucător – Ben Tameifuna (Tongu): 148 de kg

Ben Tameifuna de la Tongu cântăreşte în jur de 148 kg, ceea ce îl face cel mai greu jucător de la Cupa Mondială. Rezerva sa, David Lolohea, cântăreşte, de asemenea, 138 kg. Al doilea cel mai greu jucător de pe cântar din întreaga competiţie, Uini Atonio, cântăreşte 145 kg.

Numărul Cupei Mondiale de Rugby: 45

45 este numărul de centimetri diferenţă dintre cel mai înalt şi cel mai scund jucător de la această Cupă Mondială. Şi, prin norocul sorţii, s-ar putea foarte bine să se întâlnească. Ştefan Iancu, linia a doua a României, l-ar putea înfrunta pe mijlocaşul de grămadă al Irlandei, Craig Casey, în prima zi a Cupei Mondiale.

Între cei doi jucători există o prăpastie. Numărul nouă de la Munster are o înălţime de doar 1,65 m, în timp ce impunătorul jucător de la CSM Baia Mare are peste 2,10 m,