CNA a suspendat emisia Antenei 1 timp de 10 minute. Sancțiunea, pentru reflectare defectuoasă a cazului gemenilor din Ploieşti

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat joi, 30 septembrie, postul Antena 1 cu suspendarea emisiei timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10. Cauza este încălcarea legislaţiei audiovizuale în cazul celor doi gemeni, care au decedat după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti.

CNA s-a autosesizat, dar a primit şi sesizări în cazul gemenilor și a felului în care a fost tratat subiectul. Membrii Consiliului au analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, pentru şapte ediţii ale emisiunii „Acces direct”, difuzate în perioada 6-14 septembrie.

Ei au urmărit modul în care radiodifuzorul a reflectat cazul celor doi gemeni decedaţi, după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti.

Constatând încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1) şi art. 32 alin. (1), (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ţinând cont de gravitatea faptei, de audienţa înregistrată şi de sancţiunile primite anterior, pe o perioadă de cel mult un an (conform art. 144 alin. (3) din Codul audiovizualului), CNA a decis sancţionarea postului Antena 1 cu obligaţia de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare”, precizează CNA.

Art. 95 din Legea audiovizualului prevede la alin. 1, litera a, obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare. Conform CNA, postul va trebui să difuzeze textului deciziei îndată ce va primi textul acesteia.

O altă sancțiune pentru Antena 1

De asemenea, Consiliul a mai decis sancţionarea postului Antena 1 cu amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi a dispoziţiilor art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Rapoartele de monitorizare analizate au cuprins două ediţii ale emisiunii „Acces direct” din 12 şi 27 mai, având ca subiecte crima ce a avut loc în urmă cu cinci ani în judeţul Brăila şi, respectiv, cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară.

Realitatea Plus, amendă revocată

În aceeaşi şedinţă, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis revocarea amenzii de 10.000 de lei aplicate postului Realitatea Plus în şedinţa publică din data de 28 septembrie, pentru emisiunea „Culisele statului paralel”, ediţia din 1 august.

În urma reanalizării raportului de monitorizare, CNA a decis sancţionarea postului Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...