CNSCBT recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei. S-au identificat cazuri la granița cu Ucraina

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei. Chiar dacă ați fost vaccinați în copilărie și nu ați făcut rapel în ultimii zece ani, de asemenea, se recomandă vaccinarea.

Recomandare se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informărilor postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie în regiunile Zakarpattia și Cherniversika, la granița comună cu Nordul României, precizează CNSCBT. România are cinci județele de graniță cu Ucraina: Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea.

Ce este difteria

CNSCBT precizează că difteria se răspândește cu ușurință între oameni, prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut.

Difteria este o boală infecțioasă, cu potențial mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae.

Simptomele apar de regulă la 2-5 zile după expunere cu durere în gât și febră. În cazuri severe, bacteria produce o toxină care, în final, produce complicații printre care probleme renale, sângerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea mușchiului cardiac.

CNSCBT transmite populației că „singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...