CNSU a aprobat o ofertă de asistenţă medicală pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 din partea Republicii Moldova

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, luni, printr-o hotărâre, oferta de asistenţă internaţională prin care Republica Moldova pune la dispoziţie o echipă medicală pentru a sprijini unităţile spitaliceşti din România în vederea tratării pacienţilor cu COVID-19.

Republica Moldova va pune la dispoziţie medici, asistenţi medicali şi echipaje SMURD. Potrivit HCNSU nr. 89/2021, repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea locaţiilor în care îşi vor desfăşura activitatea se va realiza prin Ordin al comandatului acţiunii – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prin aceeaşi hotărâre, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgenţă documentele necesare membrilor echipei din Republica Moldova pentru a putea lucra temporar în ţara noastră.

Redăm textul integral al hotărârii:

HOTĂRÂRE nr. 89 din 18.10.2021

privind acceptarea asistenţei internaţionale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Având în vedere propunerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova şi oferta de asistenţă internaţională transmisă de ministrul sănătăţii din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziţie a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unităţile spitaliceşti la îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, luând în considerare nevoia acută de suplimentare a personalului medical din cadrul unităţilor sanitare şi propunerea transmisă de Republica Moldova prin care oferă ajutor României pentru combaterea pandemiei de COVID-19,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 20 lit. f), l) şi n) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se acceptă oferta de asistenţă internaţională prin care Republica Moldova pune la dispoziţie o echipă medicală compusă din medici, asistenţi medicali şi echipaje SMURD pentru a sprijini unităţile spitaliceşti din România în vederea acordării asistenţei medicale pacienţilor cu COVID-19.

(2) Repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea locaţiilor în care desfăşoară activitatea, se realizează prin Ordin al Comandatului Acţiunii, Secretar de Stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.2 – Se abilitează Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, să emită în regim de urgenţă documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical şi medic pe teritoriul României pentru membrii echipei din Republica Moldova.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru punere în aplicare şi spre informare tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole