Cod roșu pe Wall Street: Buffett pariază, pe ascuns, miliarde de dolari pe o companie misterioasă

Publicat: 18 mai 2025, 11:58, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cod roșu pe Wall Street: Buffett pariază, pe ascuns, miliarde de dolari pe o companie misterioasă
Cod roșu pe Wall Street: Buffett pariază, pe ascuns, miliarde de dolari pe o companie misterioasă

Cod roșu pe Wall Street: magnatul Warren Buffett, legendarul investitor pe pieţele financiare, supranumit Oracolul din Omaha, pariază, pe ascuns, miliarde de dolari pe o companie misterioasă. Berkshire Hathaway, conglomeratul de investitii condus încă de Warren Buffett, cumpără în secret acţiuni ale unei companii rămase deocamdată neidentificate, scrie presa financiară internaţională, după consultarea ultimului formular 13F, documentul oficial pe care instituțiile de investiții mari (cunoscute ca institutional investment managers) trebuie să îl depună trimestrial la Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite.

Tranzacţia fantomă! Ce companie ascunde Buffett în portofoliu

Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett a captat recent atenția printr-o combinație de investiții secrete și ajustări surprinzătoare ale portofoliului, demonstrând abordarea disciplinată, dar dinamică în ceea ce privește alocarea capitalului.

De la crearea unei poziții confidențiale pe bursă la dublarea investițiilor în bunuri de consum și reducerea investițiilor în sectorul financiar, cele mai recente mișcări ale Berkshire reflectă filozofia atemporală de investiții a lui Buffett, chiar dacă „pensionarea” sa va deveni efectivă până la sfârșitul acestui an: răbdare, anvergură și un ochi atent pentru valoarea pe termen lung.

Berkshire Hathaway acumulează în liniște o participație semnificativă într-o companie care nu a fost dezvăluită, autoritățile de reglementare acordându-i permisiunea specială de a păstra deocamdată confidențialitatea investiției, după cum se arată în declarația 13-F depusă în urmă cu câteva zile la Securities and Exchange Commission (SEC).

Acest secret strategic protejează Berkshire de volatilitatea pieței, permițându-i firmei să își construiască poziția fără a avertiza alți investitori sau a umfla prematur prețul acțiunilor.

Tactica este un ecou al strategiei de anul trecut, când Berkshire a acumulat discret acțiuni la asigurătorul Chubb, o mișcare care a dat roade prin evitarea perturbării pieței.

Portofoliu de acţiuni de 275 de miliarde de dolari

Având în vedere portofoliul masiv de acțiuni al Berkshire – evaluat la aproximativ 275 de miliarde de dolari – o nouă investiție semnificativă ar necesita probabil miliarde de dolari și luni de acumulare atentă.

Cererea de confidențialitate face aluzie la amploarea acestui pariu, stârnind speculații cu privire la țintă.

Mulți analiști indică drept candidat probabil o companie industrială, având în vedere istoricul Berkshire cu giganți precum Burlington Northern Santa Fe, titanul căilor ferate pe care l-a achiziționat în 2010.

Deși detaliile rămân confidențiale, această mișcare subliniază abilitatea Berkshire de a face investiții substanțiale, calculate, care se aliniază viziunii sale pe termen lung.

În primul trimestru al anului 2025, Berkshire Hathaway a dublat participația sa la Constellation Brands, producătorul berilor Corona și Modelo, ajungând la 12 milioane de acțiuni. Această mișcare a fost raportată public în documentele depuse la SEC și nu a fost ascunsă.

Berkshire Hathaway a solicitat tratament confidențial din partea SEC pentru o altă investiție

În paralel, Berkshire a solicitat tratament confidențial din partea SEC pentru o altă investiție, nedezvăluind numele companiei în documentele publice.

Această poziție secretă este estimată la o valoare cuprinsă între 1 și 2 miliarde de dolari și se încadrează probabil în categoria companiilor comerciale și industriale.

Ce este Formularul 13F?

  • Este o declarație trimestrială care listează participațiile în acțiuni (și alte titluri de valoare tranzacționate public) ale instituțiilor care administrează cel puțin 100 de milioane USD în active.
  • Include doar valori mobiliare cotate la bursă, nu și investiții private, obligațiuni sau cash.
  • Scopul este transparența pieței, oferind investitorilor informații despre ce cumpără și vând marile fonduri.
  • Se depune la 45 de zile după încheierea fiecărui trimestru calendaristic (pentru trimestrul încheiat la 31 martie, formularul trebuie depus până pe 15 mai).

Cine trebuie să-l depună?

  • Fonduri mutuale
  • Fonduri speculative (hedge funds)
  • Bănci și companii de asigurări
  • Mari investitori precum Berkshire Hathaway (Warren Buffett)

Uneori, o instituție poate solicita tratament confidențial din partea SEC pentru a nu dezvălui imediat anumite dețineri (de exemplu, pentru a finaliza achiziții fără a influența piața). Aceasta este ceea ce se întâmplă cu „compania misterioasă” menționată în cazul lui Warren Buffett.