Colectare și distribuție cereale din noua locație achiziționată de RWA Romania – Chirnogeni, Constanța

Publicat: 09 nov. 2022, 18:41, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Colectare și distribuție cereale din noua locație achiziționată de RWA Romania – Chirnogeni, Constanța

RWA România a deschis noua bază de colectare rapidă de cereale pentru export, la Chirnogeni, Constanța, prin achiziția unei baze de colectare în valoare de 1,4 mil. Euro.

Pentru a aduce un beneficiu major pentru fermierii din zonă, RWA România deschide un punct fix în sud-estul: aceștia vor avea acces la un punct de preluare rapidă a cerealelor în proximitatea fermelor. Descărcarea propriu-zisă durează câteva minute iar timpul de așteptare nu depășește o oră, mult sub cel din Portul Constanța unde se poate sta la coada și până la 3 zile.

„Există un ecart între timpul de preluare al mărfurilor din câmp și transportul lor în port. Preluarea o poți face în câteva ore, dar descăcarea poate dura și trei zile – atât se așteaptă în Portul Constanța. Prin deschiderea punctului de la Chrinogeni vrem să reducem pierderile transportatorilor, personalului din port și mai ales al fermierilor. Baza își propune să fie un buffer în drumul fermierilor către export” – a declarat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA.

 

Chirnogeni ca alternativă la Portul Constanța

Chirnogeni și-a propus să colecteze toată marfa din proximitate, fiind poziționat într-un bazin agricol foarte bun și intrând într-un flux natural al transportului de marfă: de la recoltare, la export. Astfel RWA își propune să stabilească o bază fixă, permanentă, pentru a deservi fermierii din zonă.

„Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale ne asigurăm că fermierii noștri au o fundație trainică, pe care se pot baza la orice punct. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la noi”, a continuat CFO-ul RWA.

Astfel, RWA își atinge obiectivul strategic de a deschiderea un nou punct de depozitare a cerealelor, dar și prin organizarea unui nou hub logistic pentru distribuția de inputuri agricole în zonă. Chirnogeni era deja o potențială locație vizată de grup: negocierile au început în mod oficial în aprilie 2022, finalizându-se în luna Iunie. În mai puțin de o lună, în plină campanie de recoltare, noua bază RWA, a devenit funcțională servind fermierii din zonă.

„Achiziția a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât și hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România”, a declarat Andreea Hanță, CFO al RWA Raiffesen Agro România SRL.

 

O altfel de metodologie – orientată pe fermier

Cu o experiență de trading în toată Europa, RWA eficientizează și locațiile achiziționate prin investiții în utilaje noi și tehnologizare, dar mai ales prin fluidizarea și eficientizarea fluxurilor.  Totodată utilizarea silobagurilor permit grupului să-și extindă rapid capacitatea de recepție a mărfurilor în vârful campaniei. Totodată, silobagurile asigură condiții foarte bune și un termen extins de depozitare.

„Fluxul de marfă, la intrare, în perioada scurtă a recoltării este mult mai mare decât cel de output. Așadar, prin utilizare silobagului rămânem flexibili în preluarea și eliberarea mărfurilor” ne spune Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA.

 

RWA se extinde

Iar achiziția de la Chirnogeni este doar un pas în procesul de extindere în țară a RWA România. Andreea Hanță consideră că sunt foarte multe posibilități de achiziție. Grupul anunță că în 2023 va face minim o achiziție similară cu cea de la Chirnogeni, Constanța.

„Chiar în momentul de față suntem în discuții pentru o altă achiziție importantă, ce se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor, pentru o bază în partea de vest a țării. Mai sunt și alte tranzacții în analiză, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiară și know-how-ul”.

Locațiile vor deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale RWA se asigură că fermierii au o “fundație trainică”, pe care se pot baza pe timp de campanie. Prin crearea unor baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, iar suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la RWA

 

Stație de procesare sămânță de grâu

Totodată, prin achiziția Chirnogeni, grupul RWA urmărește să dezvolte în 2023 un punct de control al calității semințelor proprii.

„În momentul de față condiționarea sămânței de grâu se face în locațiile noastre partenere. Începând cu 2023, controlul calității procesului de condiționare se va face la Chirnogeni. Locația putând să proceseze până la 2000 de tone per campanie” a declarat Andreea Hanță, CFO RWA.

Totodată, RWA România pregătește o nouă activitate, cea a producerii de sămânță hibridă de porumb în țară, pentru hibrizii proprii din portofoliu.  Primele colaborări ar putea fi demarate chiar de anul viitor. Va urma, apoi, investiția într-o linie de procesare, proiect evaluat la 7 000 000 Euro. Construcția ar putea fi realizată în trei-cinci ani, la Chirnogeni.

De altfel, RWA Austria realizează loturi de hibridare în România de mai mult de zece ani. Sămânța brută este ulterior procesată în unitățile RWA din Slovacia, Croația și Austria. O parte din sămânță se întoarce în țară și este vândută fermierilor români.

 

 

Despre RWA România

RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.

RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.

Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent.

 

 

 

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele