#Colectiv | Ministrul Sănătății: Avem tot 23 de paturi destinate celor cu arsuri grave și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj la cinci ani de la tragedia din Colectiv. Tătaru spune că în cinci ani, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, însă „mult prea lent”.

“Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această data gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit.

După 5 ani, lucrurile pentru tratarea “marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, spune Tătaru.

Tătaru, după cinci ani de la Colectiv: Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării

Oficialul din Sănătate precizează că statul se află încă în etapa în care adaptează infrastructura pentru tratarea „marelui ars” în țară.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele.  Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate.

Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și  suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie.

De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitațiile de construcție pornite”, anunță ministrul.

Potrivit acestuia, cele 3 noi centre multifuncționale de mari arși care se vor construi la Timișoara, Tg. Mureș, și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu) vor include pe lângă secțiile de mari arși și secții ATI, blocuri operatorii și UPU sau conexiune cu UPU existent.

Nelu Tătaru: Mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol

Este vorba despre o investiție de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcționa 188 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave, 56 săli de operație și mai multe facilități la standarde actuale, mai spune ministrul.

„Sunt ministru al Sănătății de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol,  dar consider că am rămas datori societății și tinerilor de la Colectiv cu urgentarea  măsurilor pentru tratarea optimă a pacienților cu arsuri grave în România.

Este nevoie stringenta si de o regândire și restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru  beneficiul pacienților noștri, dar și pentru profesioniștii din domeniu.

Salut inițiativa, la care a contribuit și Ministerul Sănătății, în urma căreia supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții”, a încheiat Tătaru.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...