Colliers: Revenirea pe piaţa de birouri poate începe cu adevărat din 2022

Revenirea pe piaţa de birouri poate începe cu adevărat din 2022, chiar dacă va mai fi nevoie de câţiva ani până se va atinge un nivel comparativ cu perioada pre-pandemică, arată datele unui raport întocmit de Colliers.

În ciuda pandemiei, cererea totală pentru spaţii de birouri moderne a crescut cu 23% în 2021, până la 263.000 de metri pătraţi, față de aceeaşi perioadă din 2020. Cererea nouă a fost de 104.000 de metri pătraţi, în plus cu 47% faţă de perioada similară din 2020.

Trimestrul patru al anului anterior a fost unul „cu adevărat normal din ultimii doi ani”, mai arată consultanții de la Colliers, iar pentru 2022 estimările sunt destul de optimiste, chiar dacă va mai trebui să treacă ceva timp până se va ajunge la nivelul de dinainte de pandemie.

„Managerii încă explorează noul sistem de lucru post-pandemic, mixul dintre birou şi munca la distanţă fiind decis de fiecare companie în parte. Aceştia abordează nevoile imobiliare cu precauţie, iar pentru unii modelul de lucru hibrid generează noi provocări legate de organizarea mediului de lucru în viitor. Dar, în general, există câţiva factori pozitivi care sugerează că revenirea pieţei ar trebui să fie ceva mai scurtă de această dată, printre care faptul că piaţa de birouri din Bucureşti este sensibil mai matură decât acum un deceniu şi beneficiază de o prezentă sporită a marilor companii internaţionale. Altfel, companiile de IT&C şi cele din zona de servicii rămân dominante pe piaţa de leasing din Bucureşti”, se arată în raport.

În Capitală, stocul de spaţii moderne de birouri a ajuns la 3,2 milioane metri pătraţi, după ce în 2021 au fost livraţi 250.000 de metri pătraţi.

Oferta de birouri moderne din Bucureşti este de doar aproximativ 1.300 metri de pătraţi de spaţii de birouri la mia de locuitori. Spre comparaţie, Varşovia are aproximativ 2.000 de metri pătraţi de birouri la mia de locuitori, iar Amsterdam un stoc de 1.800 de metri pătraţi de birouri.

Raportul Colliers are la bază cifrele obţinute de Bucharest Research Forum.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole