Adio cozi la casa de marcat: S-a deschis primul magazin inteligent autonom din România

Publicat: 27 apr. 2024, 16:22, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Adio cozi la casa de marcat: S-a deschis primul magazin inteligent autonom din România
Sursa foto: La Gazette

Premieră pentru România: a fost lansat primul magazin inteligent autonom, fără casă, fără cozi și deschis non-stop. Magazinul a fost deschis pe 9 aprilie, în București, într-o zonă importantă a Capitalei cu mulți corporatiști.

Primul magazin inteligent autonom din România este o investiție realizată de lanțul francez Auchan, după modelul Amazon Go. România este a treia țară după Franța și Polonia, în care retailerul trece la acest nivel.

Primul magazin Auchan Go, practic un proiect pilot de testare a pieței românești, se află în București, în clădirea Equilibrium 2, parter, strada Gara Herăstrău, nr. 2C. Unitatea dispune de o suprafață de 70 mp și include o ofertă de peste 1.500 de produse. Totul se desfășoară cu ajutorul a peste 70 de camere și 3.000 de senzori, care monitorizează toate mișcările clienților. Pur și simplu faci cumpărăturile și ești facturat la ieșire, după cum spun oficialii companiei.

„Ultimul proiect lansat este magazinul inteligent, magazinul autonom, în care ai intrat, ai luat produsele și ai ieșit fără să treci pe la o casă. Pur și simplu ai venit, ai luat produsele și ai plecat, fără casă, fără cozi, deschis non-stop”, afirmă Tiberiu Dănețiu, director de Marketing la Auchan.

La aproape o lună de lansare, magazinul a ajuns să aibă deja clienți fideli, după cum spune Dănețiu.

Dacă vă întrebați unde sunt angajații, trebuie să știți că aceștia se ocupă de aprovizionare și aranjarea mărfurilor pe rafturi. Sunt zece oameni pentru suport, care lucrează în spate, spune Dănețiu.

Cum se fac cumpărăturile

Pentru a putea deveni clienții noului magazin, cumpărătorii trebuie să urmeze următoarea procedură:

  • Se descarcă aplicația Auchan GO și se adaugă cardul bancar.
  • Pentru a putea intra în magazin, se scanează codul QR generat. Acesta este unic, valabil pentru o singură utilizare
  • Este luat de la raft produsul dorit, iar dacă clientul se răzgândește, produsul trebuie pus la loc
  • Odată cumpărăturile efectuate, clientul iese din magazin pur și simplu pe la poarta de ieșire. În scurt timp, tranzacția va apărea în aplicație.

Plata pentru cumpărături se face automat prin debitarea cardului introdus în aplicație în momentul în care clientul părăsește magazinul, trecând cu produsele de poarta de securitate a magazinului. Clientul va primi și bonul fiscal, tot în aplicație.

Retailerul francez deține în România peste 430 de magazine, de la hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate, dar și un magazin online.