Comisia Europeană intră în forță în mediul on-line! Află ce mari platforme sunt vizate!

În total 19 companii sunt vizate în prezent de decizia Comisiei Europene. Ea a prezentat lista cu marile platforme online care, de la sfârșitul lunii august, vor fi supuse unor controale sporite. Acestea vizează respectarea noilor cerințe europene asupra conținuturilor. Anunțul a fost făcut de comisarul Thierry Breton.

AliExpress al Alibaba, Marketplace al Amazon, App Store de la Apple și alte 16 platforme online vor fi supuse noilor reguli UE privind conținutul online începând cu luna august. Potrivit Reuters, celelalte 16 companii sunt booking.com, Facebook, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, Instagram, Linkedin, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Bing al Microsoft și Zalando.

Comisia a adoptat, astfel, primele decizii prevăzute în Regulamentul referitor la serviciile digitale (DSA). Ei au ales 17 platforme online foarte mari și 2 motoare de căutare online utilizate frecvent și care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi pe lună.

Comisia a ales platforme online care au un număr mare de utilizatori. Aceste date trebuiau să fie publicate de companii până la 17 februarie 2023.

Odată alese, companiile respective vor trebui să se conformeze, în termen de patru luni, tuturor noilor obligații care le revin în temeiul Regulamentului referitor la serviciile digitale. Scopul urmărit este acela de a conferi un rol mai pregnant utilizatorilor online și de a-i proteja, inclusiv pe minori. Regulamentul impune companiilor alese obligația de a evalua și de a atenua riscurile sistemice la care sunt expuși utilizatorii. De asemenea, platformele online trebuie să pună la dispoziție instrumente solide de moderare a conținutului.

În acest sens, se prevede un rol mai pregnant al utilizatorilor, o protecție solidă a minorilor, o moderare mai diligentă a conținutului. În plus se vrea mai puțină dezinformare, precum și o mai mare transparență și responsabilitate.

Comisia Europeană vrea platforme online mai sigure

Comisarul Breton a avertizat din nou că cei care nu respectă regulile UE privind moderarea conținutului dăunător se vor confrunta cu „sancțiuni, inclusiv amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a grupului lor și, ca ultimă instanță, o interdicție temporară în UE”.

„Considerăm că aceste 19 platforme online și motoare de căutare au devenit sistematic relevante și au responsabilități speciale pentru a face internetul mai sigur”, a spus Thierry Breton reporterilor. El a spus că verifică dacă alte patru – cinci companii vor intra sub incidența DSA, urmând ca o decizie să fie așteptată în următoarele câteva săptămâni.

Cei verificați în prezent sunt Telegram, Airbnb, PornHub și Spotify. Aceste verificări constau în confirmarea că nu ating pragul de 45 de milioane de utilizatori activi lunar.

Comisarul european a adăugat că platformele se vor confrunta cu auditări și cu supravegherea Comisiei Europene pentru a se asigura că respectă regulile UE, verificări „care vor fi foarte dure”.

În termen de 4 luni de la notificarea deciziilor de desemnare, platformele și motoarele de căutare vor trebui să își adapteze sistemele, resursele și procedurile pentru a se conforma cerințelor. Ele vor trebui să instituie un sistem independent de conformitate și să realizeze o primă evaluare anuală a riscurilor, pe care să o transmită apoi Comisiei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...