Comisia Europeană ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de 33,84 milioane EUR

Publicat: 16 feb. 2024, 16:00, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Comisia Europeană ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a emis o decizie prin care ordonă recuperarea sumei de 33,84 milioane EUR de la compania aeriană Blue Air, în urma concluziilor că planul de restructurare implementat nu a fost în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Acest ajutor de stat este considerat incompatibil și trebuie să fie recuperat de către România.

UPDATE: Ministerul Finanţelor va emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat ilegal în valoare de aproximativ 33,84 milioane de euro de la compania Blue Air, urmare a unei solicitări a Comisiei Europene în acest sens, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Am luat la cunoştinţă de acest comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene. Speţa Blue Air cred că are undeva, rădăcini, până în vara lui 2020. În clipa de faţă vă pot spune că statul român are la dispoziţie instrumentele pe care le are în general în ceea ce priveşte recuperarea sau gestionarea unor litigii cu entităţi comerciale, mă gândesc, aşadar, tot la Ministerul Finanţelor.(…) Ministerul Finanţelor are competenţa şi va emite o decizie de recuperare în această speţă, după decizia comunicată astăzi, şi după aceea se declanşează procedura de executare silită cu tot ce implică ea împotriva Blue Air”, a declarat Mihai Constantin, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat ce măsuri a luat Guvernul în cazul Blue Air.

––-

Investigația detaliată inițiată în aprilie 2023 a avut ca scop evaluarea planului de restructurare a Blue Air și a măsurilor de ajutor implementate în sprijinul acestuia, conform Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate. Comisia a concluzionat că planul de restructurare nu a fost fezabil și nici suficient de amplu pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.

Blue Air a avut dificultăți financiare începând cu anul 2019, iar în august 2020, Comisia a aprobat două măsuri de ajutor în favoarea companiei: o garanție publică pentru acoperirea daunelor cauzate de pandemia de coronavirus și o garanție publică pentru un împrumut de salvare, destinat să acopere nevoile de lichidități ale Blue Air.

Cu toate acestea, în urma investigației, s-a constatat că planul de restructurare nu a fost actualizat în mod corespunzător și că nu a fost susținut de finanțări suficiente de pe piață, din partea investitorilor, după perioada de salvare. Ca urmare, măsurile de sprijin acordate pentru un plan inadecvat și nerealist sunt considerate ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

romania.representation.ec.europa.eu ne informează și că recuperarea acestui ajutor de stat incompatibil este necesară pentru a restabili egalitatea de tratament între Blue Air și alte întreprinderi de pe piața unică europeană. Normele UE privind ajutoarele de stat impun recuperarea ajutoarelor incompatibile fără a aplica amenzi, având ca scop simplu restabilirea concurenței echitabile.

În concluzie, Blue Air trebuie să returneze suma de 33,84 milioane EUR către Statul român, iar această decizie subliniază importanța respectării normelor și reglementărilor UE în materie de ajutoare de stat pentru asigurarea unei concurențe corecte și echitabile pe piața europeană.