Comisia Europeană și OLAF confirmă că anchetează cum s-a tocat 1.000.000.000 de euro în Delta Dunării. EXCLUSIV

Nici nu a început bine acest an și deja pe site-ul Comisiei Europene apare o informație bombă despre afacerea investițiilor teritoriale integrate din Delta Dunării care va arunca în aer PSD și administrația locală din județul Tulcea.

Ponta a demarat proiectul ITI Delta Dunării

Prin 2014, fostul premier Victor Ponta a demarat proiectul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), prin care Uniunea Europeană a alocat 1,114 miliarde euro pentru conservarea Deltei Dunării și scoaterea din sărăcie a locuitorilor de aici, fiind practic cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. De semnalat faptul că, întâmplător, birourile Consiliului Județean Tulcea și ADI ITI se află în aceeași clădire.

Cum s-au cheltuit bani și pentru ce nu s-a știut prea mult până când investigația jurnalistică a colegilor de la www.info-sud-est.ro a scos la iveală adevărata caracatiță a celor care s-au implicat în tocarea miliardului de euro de la Uniunea Europeană (https://www.info-sud-est.ro/investigatie-unde-a-ajuns-miliardul-de-euro-de-la-ue-pentru-delta-dunarii-oamenii-care-controleaza-banii/?fbclid=IwAR0FbPST2lh9wQ3ry0VeT6z_CZnLOyuZIPsENg8_w71eA1bJA0EYRAYtRP8).

ITI Delta Dunării, jucăria de peste 1.000.000.000 de euro a baronului PSD de Tulcea, Horia Teodorescu

După aceste dezvăluiri, lucrurile iau o întorsătură neașteptată pentru cei implicați în această afacere. OLAF a anunțat, în iunie 2021, că investighează modul în care a fost cheltuit miliardul de euro din Delta Dunării, iar Comisia Europeană confirmă într-un răspuns pentru doi europarlamentari din Olanda care au cerut explicații cu privire la implementarea proiectelor europene prin Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării (ITI DD).

Totodată, Comisia Europeană a confirmat în același timp, pentru Info Sud-Est, că a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai. 

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), confirmă că în contextul acestui sistem confuz al ITI DD, unde banii vin prin trei ministere și opt linii de finanțare, ”practic, șeful județului devine șeful de facto al ITI DD”. Ulterior, șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, precizează că ”Există un dosar mai mare, cu anumite proiecte care urmau să fie derulate în Delta Dunării”.

Mai mult, Victor Ponta povestește cum a fost istoria cu ITI Delta Dunării, recunoscând că a cam deturnat fondurile din acest proiect (https://www.tlgraf.ro/exclusiv-istoria-iti-delta-dunarii-povestita-de-victor-ponta/). Dar, aproape de sfârșitul anului trecut, reprezentanții Ministerului Transporturilor au anunțat că finalizarea lucrărilor la podul suspendat de la Brăila, unde s-a alocat cam 500.000.000 de euro din ITI Delta Dunării, se vor amâna cu cel puțin trei ani, deși se anunțase inaugurarea acestuia la finalul lui 2022.

„Auditul a detectat încălcări ale normelor aplicabile programului ITI Delta Dunării”

Dar imediat după intrarea în noul an Comisia Europeană aruncă bomba privind ITI Delta Dunării. Europarlamentul PNL Dan Motreanu adresat anul trecut mai multe întrebări comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, privind finanțarea și stadiul proiectului ITI Delta Dunării.

Răspundul dat de comisarul european Elisa Ferreira în numele Comsiei Europene este uluitor și va produce un cutremur fără precedent în țara noastră. ”În mai 2022, Comisia a efectuat o misiune de audit privind investițiile teritoriale integrate în Delta Dunării (ITT DD), axată pe riscurile abordate în presă în legătură cu proiectele finanțate prin programul regional. Auditul a detectat încălcări ale normelor aplicabile programului și, în prezent, face obiectul unei proceduri contradictorii cu autoritățile române. Serviciile Comisiei au emis un avertisment privind întreruperea plăților pentru programul în cauză în legătură cu proiectele finanțate în cadrul acestei priorități, iar plățile nu vor fi efectuate înainte de finalizarea procedurii ”, se menționează în răspunsul oficialului european (vezi documentul aici Întrebare parlamentară | Answer for question P-003816/22 | P-003816/2022(ASW) | Parlamentul European (europa.eu)).

Practic, se precizează că auditul european a descoperit „încălcări ale normelor aplicabile programului și, în prezent, face obiectul unei proceduri contradictorii cu autoritățile române”.

”OLAF a inițiat o serie de investigații cu privire la anumite proiecte acoperite de ITI DD”

Totodată, comisarul european Elisa Ferreira menționează că ”Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a inițiat o serie de investigații cu privire la anumite proiecte acoperite de ITI DD. Cum aceste investigații sunt în curs, OLAF nu poate face alte observații în această etapă. Este un lucru necesar pentru a proteja confidențialitatea anchetelor în curs și a eventualelor anchete ulterioare, a procedurilor ulterioare, a datelor cu caracter personal și a drepturilor procedurale”, iar ”Comisia intenționează să publice raportul său final de audit în februarie 2023.”

Avertismentul Comisiei Europene

De asemenea, oficialul european a ținut să facă și anumite precizări extrem d einteresante. ”Domeniul de aplicare al misiunii de audit nu a acoperit finanțarea primită de aeroportul Delta Dunării. Proiectele finanțate prin programele operaționale pentru perioada 2014-2020 sunt în curs de punere în aplicare. Comisia monitorizează îndeplinirea obiectivelor proiectului, inclusiv indicatorii de realizare și de rezultat stabiliți pentru program și pentru proiectele finanțate. Dacă țintele nu vor fi atinse la încheierea proiectelor și/sau în perioada de durabilitate a investițiilor, Comisia este în măsură să aplice măsuri corective”, a subliniat Elisa Ferreira.

Așadar, vin vremuri grele pentru baronul PSD de Tulcea, Horia Teodorescu, dar și pentru mai mulți politicieni români, în special pentru Eugen Teodorovici și Victor Ponta și nu numai ei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

ANUNȚ

ANIF–Filiala Teritorială Ialomiţa cu sediul în municipiul Slobozia, strada Cuza Vodă, nr.5, judeţul Ialomiţa, organizează licitaţie pentru valorificarea prin vânzare a unui lot format...

Piedone strânge semnături pentru candidatura la Primăria Capitalei. „Și, apoi, hop...

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 și candidatul cu cele mai mari șanse la Primăria Capitalei, anunță că a lansat campania de strângere de...