Comisia Europeană: Vaccinul nu poate fi unica armă împotriva COVID-19. Europa va avea un tratament

Publicat: 22 sept. 2021, 21:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Comisia Europeană: Vaccinul nu poate fi unica armă împotriva COVID-19. Europa va avea un tratament
laborator-analize

Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziție pentru un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali. Compania farmaceutică ce va produce tratamentul este Eli Lilly.

Noul contract marchează cea mai recentă evoluție a portofoliului Comisiei, format din cinci soluții de tratament, anunțate în cadrul Strategiei Terapeutice COVID-19 a UE, comunicată în iunie 2021. Agenția Europeană a Medicamentului analizează în prezentul noul tratament cu anticopri monoclonali al companiei Eli Lilly, iar 18 state membre au semnat deja un acord comun pentru achiziția a 220.000 de astfel de tratamente.

Vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19”

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) analizează în prezent acest tratament, iar Comisia este de părere că vaccinul nu poate fi unica armă împotriva COVID-19, fiind necesare mai multe variante pentru vindecarea pacienților infectați. „Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice.

Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Agerpres.

Tratamentul este dedicat persoanelor care nu au nevoie de oxigen

Vaccinarea rămâne cea mai importantă armă împtriva COVID-19, dar tratamentele vor fi o soluție eficientă care va contribui la salvarea vieților omenești, după ce oamenii se îmbolnăvesc deja de COVID-19. Compania Eli Lilly dezvoltă un tratament bazate pe combinația a doi anticorpi monoclonali, bamlanivimab şi etesevimab, folosiți pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19.

Tratamentul este dedicat persoanelor care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă comorbidități și există riscul să dezvolte o formă gravă a bolii. Anticorpii monoclonali reprezintă proteine realizate în laborator, concepute să imite abilitatea sistemului imunitar în lupta cu coronavirusul. Aceștia acționează prin lipirea de proteina Spike și blocarea capacității virsului de a se lipi de celulele umane.