Comisia pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European recomandă mai mult ajutor pentru Republica Moldova

Publicat: 13 iul. 2022, 06:02, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Comisia pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European recomandă mai mult ajutor pentru Republica Moldova

Comisia pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European a discutat luni raportul cu privire la misiunea sa în Republica Moldova din perioada 15-17 iunie, membrii săi recomandând în document mai mult ajutor umanitar pentru Republica Moldova şi o cooperare mai puternică pentru asigurarea securităţii, informează marţi Radio Chişinău.

Potrivit raportului misiunii, Republica Moldova se confruntă cu o perioadă crucială, fiind afectată – economic şi energetic – de războiului declanşat de Rusia în Ucraina vecină.

Uniunea Europeană trebuie să-şi tripleze suportul umanitar pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni care se află în Republica Moldova, recomandă eurodeputaţii.

Raportorii recomandă ca UE să sprijine autorităţile moldovene, în special Ministerul de Interne, să fortifice securitatea şi rezilienţa internă în faţa ameninţărilor care vin din partea Rusiei – dezinformare, riscuri energetice – şi consecinţelor războiului pe care l-a declanşat Kremlinul în Ucraina, printre care traficul ilegal de persoane.

„Avem un dialog la nivel foarte înalt în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea. Lucrăm împreună să evaluăm ameninţările hibride, componente ale războiului în desfăşurare şi susţinem foarte mult activităţile legate de lupta cu dezinformarea. Pentru că întreaga situaţie legată de război şi valul de refugiaţi sunt folosite împotriva autorităţilor moldovene, care nu doar că sunt pro-europene, dar sunt şi pro-reforme. Susţinem acest guvern pe acest drum pro-reforme’, a declarat reprezentanta Serviciului European de Acţiune Externă, Dorota Dlouchy.

De asemenea, în contextul primirii statului de ţară candidată la aderare la UE, Comisia Europeană recomandă acordarea unui ajutor concret pentru nevoile Republicii Moldova, care să fie încadrat într-o strategie mai largă de sprijin pentru reformele-cheie.