Comoara pe care stă deșertul Sahara. Oamenii încă n-au descoperit cum să o extragă

Publicat: 22 mai 2025, 09:45, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Comoara pe care stă deșertul Sahara. Oamenii încă n-au descoperit cum să o extragă
sursa foto: Shutterstock

Sub nisipurile nesfârșite ale deșertului Sahara s-ar putea afla cheia unui viitor energetic sustenabil pentru întreaga omenire.

Comoara energetică din Sahara

Nu este vorba despre petrol sau gaze naturale, ci despre o resursă de care lumea are tot mai multă nevoie: hidrogenul verde. Specialiștii susțin că în subsolul Saharei se ascunde cea mai mare „comoară energetică” de pe planetă, o potențială sursă de combustibil curat care ar putea propulsa tranziția către o economie verde, potrivit ecoportal.net.

Totuși, această descoperire fascinantă vine la pachet cu provocări majore. Deși existența hidrogenului verde este cunoscută de experți și antreprenori, modalitatea prin care ar putea fi extras și transportat în condiții viabile rămâne necunoscută. Problema nu este doar tehnologică, ci și geopolitică și ecologică. Accesarea resursei fără a afecta comunitățile locale sau a distruge echilibrul fragil al ecosistemelor din Africa de Nord este aproape imposibilă în prezent.

În plus, hidrogenul este dificil de transportat, din cauza densității energetice reduse. Pentru a ajunge în Europa, acesta trebuie fie presurizat, fie lichefiat, fie transformat în amoniac – toate procese costisitoare și ineficiente la scară largă. Astăzi, cantități mici pot fi livrate cu camioane special echipate, dar acest model nu este scalabil.

Pe lângă provocările logistice, există și temeri legate de un posibil nou val de colonialism energetic. Uniunea Europeană, dornică să își reducă amprenta de carbon, caută soluții dincolo de propriile granițe. În acest context, exploatarea resurselor africane fără a asigura un beneficiu echitabil pentru țările-gazdă riscă să repete greșelile trecutului colonial. Criticii avertizează că, fără un cadru echitabil și durabil, inițiativele „verzi” ale Europei ar putea duce la dezechilibre economice și sociale în regiunile vizate.

În ultimele decenii, numeroase proiecte energetice între Africa și Europa au demonstrat cum colonialismul poate fi reprodus chiar și în numele energiei curate. De aceea, specialiștii subliniază nevoia unui nou model de colaborare, care să pună pe primul loc echitatea, sustenabilitatea și justiția socială.