Comorile jefuite de Imperiul Britanic se întorc în Ghana, după 150 de ani

Publicat: 21 apr. 2024, 08:23, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Comorile jefuite de Imperiul Britanic se întorc în Ghana, după 150 de ani

După mai mult de 150 de ani, Regatul Unit a returnat statului Ghana o parte din tezaurul din aur și argint, furat de la Regatul Ashanti. Imperiul Ashanti cuprindea aproape tot vestul Africii. A fost o forță africană formidabilă și a devenit, peste secole, ceea ce este astăzi Ghana. Tezaurul se întoarce acasă, deocamdată sub formă de împrumut.

Artefactele, constând în 15 piese expuse la British Museum și 17 din Muzeul Victoria și Albert (V&A), au fost furate din domeniile și averea regelui Ashanti, în timpul conflictelor tumultuoase din secolul al XIX-lea, dintre britanici și poporul Ashanti.

Autoritățile ghaneze au încercat de ani de zile să recupereze comorile de aur furate de soldații britanici din regatul Asante, cunoscut și sub numele de Ashanti.

Acordul va face ca relicvele, inclusiv regalia din aur și argint asociată Curții Regale Asante, să fie expuse la Muzeul Palatului Manhyia din Kumasi, capitala regiunii Ashanti, în cadrul celebrării anuale a jubileului de argint al regelui.

Ivor Agyeman-Duah, negociatorul șef, a confirmat returnarea obiectelor, declarând agenției de știri AFP, sâmbătă, că au fost date în împrumut Palatului Regal din Kumasi.

Aceste returnări de tezaur vin pe fondul creșterii trend-ului internațional și a campaniilor al căror obiectiv este ca muzeele și instituțiile să returneze artefacte africane confiscate, prin diferite moduri, de către fostele puteri coloniale.

Nu e vorba numai de Ghana

Nigeria negociază, de asemenea, returnarea a mii de obiecte metalice din secolele al XVI-lea până la al XVIII-lea, furate din regatul antic Benin și aflate, în prezent, în muzee și colecții de artă din Statele Unite și Europa. Benin a făcut parte din Imperiul Ashanti, la fel și nordul Nigeriei.

Acum doi ani, Benin a primit înapoi douăzeci și patru de comori și opere de artă furate în 1892 de forțele coloniale franceze în timpul jefuirii Palatului Regal din Abomey.

Artefactele recuperate, care au o imensă semnificație culturală și spirituală pentru poporul Ashanti, sunt aici în cadrul unui acord de împrumut pentru, inițial, trei ani și cu perspectiva reînnoirii pentru alți trei,” a spus Agyeman-Duah. „Marchează un moment semnificativ în eforturile noastre de a recupera și conserva patrimoniul nostru, promovând un sentiment reînnoit de mândrie și legătură cu istoria noastră bogată,” a adăugat el, menționând că expoziția va avea loc începând cu 1 mai.

Obiectele returnate includ o sabie Mponponso veche de 300 de ani, folosită în ceremoniile de jurământ.

De asemenea, un cui de pace din aur și discuri de aur purtate de oficialii responsabili cu curățarea sufletului regelui se numără printre cele 17 piese pe care V&A planifică să le împrumute muzeului din Ghana.

Obiectele, selectate din British Museum, constau în principal din regalia jefuită, din palatul din Kumasi, în timpul războaielor anglo-asante.

Piesele vor fi împrumutate în cadrul a două acorduri separate, de trei ani fiecare.

Poate e cazul să reamintim, celor care citesc aceste rânduri, că Imperiul Ashanti, pe ruinele căruia ființează astăzi Ghana, a devenit legendar și din cauza abundenței de aur, prelucrat și expus, ca podoabe, de către toți șefii triburilor Ashanti.

Într-o notă particulară, pot confirma că șefii vechilor triburi Ashanti poartă și astăzi podoabe extrem de valoroase din aur. Ghana este un teritoriu care încă acordă licențe internaționale de exploatare minieră în zonele aurifere. Cu alte cuvinte, Ghana încă are aur. Și se pare că a avut, din plin, dintotdeauna.

Poate e bine să reamintim și că fostul Președinte american, Barack Obama a fost, întotdeauna, foarte mândru că partea masculină a ascendenței sale africane se află în Kenya. Dar, așa cum a dovedit-o prima sa vizită în Africa, se pare că este legată și de Ghana. Mai precis, de portul Takoradi. O ascendență de aur, dacă vrem, neapărat, să formulăm astfel.