Compania aeriană Alitalia și-a închis definitiv porțile

În ciuda eforturilor disperate de a se salva, cunoscuta companie aeriană Alitalia și-a închis, definitiv, porțile, după o activitate de mai bine de 74 de ani.

Compania aeriană Alitalia nu a reușit să evite falimentul și astăzi și-a anunțat, official, închiderea definitivă. „Pandemia de Coronavirus s-a dovedit a fi o lovitură fatală pentru compania italiană, aflată în criză de 30 de ani: numai în ultimii 20 de ani, vistieria Statului a suferit pierderi de aproximativ 13 miliarde de euro”, notează Euronews.

A fost preluată de o companie de stat

Alitalia a fost preluată de compania de stat Italia Trasporto Aereo (ITA), care va păstra doar 2.800 din cei aproape 14.000 de angajați ai fostei companii aeriene. Noua companie va fi total publică, ceea ce pentru angajați va însemna o reducere a salariului și eliminarea mai multor beneficii.

ITA va moșteni unele dintre aeronavele, personalul și activele Alitalia, cum ar fi saloanele aeroportului – dar nu și programul de zboruri Alitalia, care va fi abandonat în favoarea unui nou sistem de loialitate care va fi condus de o companie terță. Deținută de Ministerul Italian al Finanțelor, cu o listă de datorii ștearsă, plus o finanțare de repornire de 700 de milioane de euro, compania aeriană din Roma va avea, cel puțin la început, jumătate din dimensiunea Alitalia, cu doar 52 de aeronave, dar intenționează să mărească flota la 78 de avioane până la sfârșitul anului 2022 și 105 avioane până în 2025.

Noua companie se va concentra, initial, pe zboruri interne și intraeuropene și câteva rute pe distanțe lungi de la Roma și Milano spre New York, Boston, Miami sau Tokyo.

Peste 250.000 de clienți afectați

Ziarul italian Corriere Della Sera estima, recent, că aproximativ 250.000 de călători ăși cumpăraseră bilete de avion și urmau să zboare cu Alitalia după data de 15 octombrie.

Guvernul italian a creat, în vara acestui an, un fond de 100 de milioane de euro pentru a rambursa banii clienților companiei aeriene. Ajutorul guvernului a venit după ce Italia a semnat un accord cu Uniunea Europeană pentru a crea o nouă companie fără datorii care să preia activele Alitalia.

În 2019, înainte de apariția COVID-19, compania italiană a transportat 21,3 milioane de călători,  către 81 de destinații diferite. În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania a supraviețuit, până azi, datorită creditelor acordate de statul italian, care, cumulate, au depășit 1,3 miliarde de euro.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungita

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Până când pot fi folosite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii își pot plăti facturile din banii Guvernului pentru o perioadă mai lungă. Valabilitatea cardurilor...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...