Competiție: Municipiul din România care vrea să devină unul din cele 100 de oraşe europene neutre climatic

Publicat: 01 feb. 2022, 21:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Competiție: Municipiul din România care vrea să devină unul din cele 100 de oraşe europene neutre climatic

Municipiul Piatra-Neamţ a intrat în competiţia europeană pentru a deveni unul din cele 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic.

Primarul Andrei Carabelea a declarat, într-un comunicat, că cererea pentru includerea în programul Comisiei Europene „Mission on 100 Climate-neutral Cities by 2030″ a fost depusă luni, alături de o documentaţie complexă care susţine statutul de oraş verde şi smart city pentru Piatra-Neamţ.

A deveni unul dintre cele 100 de oraşe verzi ale Europei nu este doar o oportunitate, ci mai degrabă un angajament. Pe care trebuie să ni-l însuşim împreună. Şi avem două opţiuni: să fim primii şi să fim ajutaţi să reuşim sau să venim în urma şi în umbra altora, din constrângere. Am decis să intrăm în această competiţie pentru că lumea are nevoie de exemple funcţionale care să confirme că e posibilă realizarea unei transformări rapide şi sustenabile. Prin natura poziţionării sale, Piatra-Neamţ poate deveni un oraş neutru din punct de vedere climatic mai devreme decât marea majoritate a oraşelor„, a subliniat primarul Andrei Carabelea.

Cele 100 de oraşe desemnate vor primi sprijin pentru accesarea de fonduri, asistenţă tehnică şi financiară, promovare în perspectiva unor investiţii private şi vor fi incluse într-o reţea de autorităţi locale regionale şi naţionale care vor sprijini tranziţia oraşelor către neutralitate climatică.

Între oportunităţile garantate de participarea la acest program se numără asigurarea unui aer mai curat, a unui transport mai sigur şi a unui trafic mai puţin congestionat pentru cetăţeni şi asumarea rolului de lider în domeniul climei şi al inovării digitale.

Acest program a fost iniţiat de Comisia Europeană în contextul în care în prezent oraşele produc peste 70% din emisiile globale de CO2 şi peste 65% din consumul global de energie.