Concert dedicat Centenarului încoronării Reginei Maria la Ateneul Român

Publicat: 24 mart. 2022, 15:37, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Concert dedicat Centenarului încoronării Reginei Maria la Ateneul Român

Cu prilejul aniversării Centenarului Încoronării Reginei Maria, Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE) și Filarmonica ”George Enescu” organizează, duminică, 3 aprilie 2022, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, spectacolul-concert ”Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război”.

Roxana Lupu, actor și coordonator proiect cultural

Spectacolul este susținut de artiștii Roxana Lupu-actriță și coordonator proiect cultural, Nicholas Lupu (bariton și actor), Anta Agavriloae Barbu (pianist), Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan (Duo Kitharsis) și alți invitați speciali. Acest spectacol-concert cuprinde creații muzicale ale compozitorilor francezi, englezi și români contemporani care au fost cântate odinioară în saloanele regale.

Totodată, cu ocazia acestui eveniment, organizatorii invită publicul într-o fascinantă incursiune în gândurile și emoțiile Reginei Maria, în propriile ei mărturii și cuvinte lăsate moștenire în memoriile și jurnalele de război, acompaniate de acorduri de chitară clasică, alături de voce-bariton și pian, în armoniile lui George Enescu, Sir Arthur Sullivan, Franz Shubert, Frédéric Chopin, Edward Elgar, Karol Mikuli, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Béla Bartók și Iosif Ivanovici.

Trebuie precizat că încă din copilărie, viitoarea regină participa la seratele muzicale de la Eastwell, unde se cântau frecvent Chopin, Schubert, Elgar și muzică de salon. De asemenea, se știe că în tinerețe, Regina Maria a fost o mare iubitoare de dans și a dansat pe valsuri și mazurci.

”Vom încerca să reconstituim atmosfera epocii și vom interpreta Chopin și Iosif Ivanovici – compozitor român, autor al celebrelor ”Valurile Dunării”. Odată cu venirea ei în România, ne-am imaginat muzica acelor vremuri și vom cânta ”Opusuri” de George Enescu, ”Dansurile românești” ale lui Béla Bartok, ”Balada” de Ciprian Porumbescu, ”Doina” de Carol Miculi, un omagiu adus tuturor celor care s-au jertfit pentru țară și pe care Regina i-a îngrijit pe front.

Și astfel purtăm auditorul către perioada în care Regina a pledat pentru drepturile și idealurile țării la Conferința de Pace de la Paris și în nenumăratele ei călătorii la curtea țarului din Rusia, unde participa la baluri imperiale și dineuri regale”, a precizat Roxana Lupu pentru PUTEREA.