Condamnata Alina Bica, fosta șefă DIICOT, ne sfidează din Italia (VIDEO)

Publicat: 18 mart. 2023, 09:28, de Otilia Caloian, în News , ? cititori
Condamnata Alina Bica, fosta șefă DIICOT, ne sfidează din Italia (VIDEO)
Sursa foto: Observatornews.ro

Condamnată în iunie 2018 la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, procurorul Alina Bica, fosta șefă a DIICOT și prietenă apropiată a Elenei Udrea, a fugit din România înainte de aflarea sentinței. Bica este bine-merci, își trăiește viața în Italia și, mai nou, dă și interviuri la jurnaliști. Toată lumea știe unde este, mai puțin autoritățile române.

Alina Bica trăiește în Italia, într-un orășel de lângă Bari. ALina Bica a fost surprinsă de către niște jurnaliști italieni, la un restaurant din Italia, unde era la masă alături de Florin Busuioc, partenerul său. La același restaurant, Bica a mai fost surprinsă la masă și alături de soțul și de fiica Elenei Udrea, informează Antena 3.

Jurnaliștii italieni au abordat-o pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, care chiar le-a răspuns la toate întrebările.

Jurnalist Italian: Pot să vă pun o întrebare directă?

Alina Bica: Cum să nu.

Jurnalist Italian: Cum s-a încheiat povestea dvs? Pentru că am citit tot felul de chestii.

Alina Bica: Povestea mea s-a încheiat astfel: la început am avut 4 capete de acuzare, infracțiuni, am fost achitată în 3. Infracțiuni de corupție, abuz în serviciu şi favorizarea infractorilor… Am fost achitată pentru toate acuzaţiile de corupție, a rămas doar unul, pentru care sunt în această situaţie în Italia. Este vorba despre o infracțiune de favorizare a infractorilor.

Jurnalist Italian: Pe cine aţi favorizat?

Alina Bica: Un acuzat pe care eu l-am trimis în judecată. Şi, pentru că eu i-am zis judecătorului că îl las pe el să aleagă cum să-şi execute pedeapsa acuzatul, ei au zis că asta este favorizarea infractorului şi au dispus condamnarea cu aplicarea extensivă a legii penale.

În acest moment, am în curs o procedură la CEDO, care a trecut deja acel filtru de admisibilitate. Am fost achitată pe celelalte trei acuzații şi încerc să îmi fac treaba. Eu am zis aşa: eu eram şefă, am muncit toată viaţa. Ce persoană sănătoasă la cap poate spune „astăzi comit o infracțiune, risc totul pentru nimic?”(…) Sunt aici, în Italia, din 2019. Am ales Italia pentru că sora mea a lucrat timp de 10 ani pentru guvernul de la Roma. Încerc să fac recunoașterea aici, pentru că am vrut să închid, nu am nicio intenție să mă întorc în România. Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau.

Dialogul jurnalistului italian cu Alina Bica îl puteți vedea, integral, în materialul video de AICI.

Cine este Alina Bica

Alina Mihaela Bica a ocupat funcția de procuror-șef al DIICOT în perioada 15 mai 2013 – 24 noiembrie 2014. Pe 22 noiembrie 2014 a fost arestată preventiv, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren de 13 hectare în 2011 pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Prejudiciul în acest caz se ridică la 62 de milioane de euro.

Pe 24 noiembrie 2014 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea Alinei Bica din funcția de procuror-magistrat și încetarea activității la DIICOT. Aceasta după ce, cu patru zile înainte, CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia.

Pe 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată alături de Gheorghe Stelian și fostul deputat Cătălin Teodorescu.

Pe 23 iunie 2016 președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din magistratură pe Alina Bica ca urmare a demisiei.

Pe 26 iunie 2018 Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o definitiv pe Alina Bica la 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Alina Bica a fugit din România înainte condamnare. Pe 3 octombrie 2018 Alina Bica a fost reținută în Costa Rica în vederea extrădării în România. În Costa Rica era împreună cu Elena Udrea, care își ispășește pedeapsa în închisoare în dosarul “Gala Bute”. Pe 25 decembrie 2018 aceasta a fost eliberată din arestul din Costa Rica.

Pe 10 iulie 2020, Alina Bica a fost prinsă în Italia. Pe 16 decembrie 2020 Curtea de Apel din Bari a hotărât respingerea cererii de extrădare în România a Alinei Bica.

Pe 25 septembrie 2015 Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită și participație improprie la abuz în serviciu. În acest al treilea dosar Bica a fost judecată alături de fostul șef al ANAF Șerban Pop și Horia Simu. Pe 26 iunie 2018 Alina Bica a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar.

Un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită calea extraordinară de atac depusă la finalul anului 2018 de apărătorii Alinei Bica și să dispună rejudecarea apelului, atât a celui prin care Alina Bica a contestat pedeapsa inițială de 4 ani de închisoare cât și cel al procurorilor DNA, care solicitaseră o pedeapsă mai mare pentru Alina Bica.

Citește și Decizie definitivă: Fosta șefă a DIICOT Alina Bica rămâne cu condamnarea la 4 ani de închisoare

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele