Condiții mai relaxate de călătorie pentru românii care merg în Marea Britanie

Publicat: 07 ian. 2022, 13:45, de Otilia Caloian, în Travel , ? cititori
Condiții mai relaxate de călătorie pentru românii care merg în Marea Britanie

Testarea înainte de intrarea în Marea Britanie va fi eliminată astăzi, 7 ianuarie 2022, de la 04:00, iar testarea PCR de a doua zi va fi înlocuită cu un test rapid, de duminică, 9 ianuarie 2022, de la 04:00.

Din acest weekend, românii vaccinați care vor să călătorească în Marea Britanie, nu vor mai trebui să prezinte, la vama britanică, un test negativ antigen sau PCR. Marea Britanie a scos, de asemenea, carantina pentru cetățenii care provin din România, dar a păstrat-o doar pentru cei care vin din țări aflate pe lista roșie. România nu se află pe lista roșie, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

“Persoanele vaccinate cu doză dublă vor dovedi imunizarea prin intermediul unui document oficial eliberat de o autoritate medicală din aceste state, redactat în limba engleză, franceză sau spaniolă și care trebuie să includă numele întreg, data nașterii, tipul vaccinului și producătorul, data administrării celor două doze și detaliile autorității medicale care a eliberat certificatul. În caz contrar se aplică măsurile pentru persoanele nevaccinate”, se arată pe site-ul MAE.

Nevaccinații trebuie să prezinte test

Călătorii nevaccinați (vaccinați parțial/incomplet sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile britanice) trebuie să prezinte un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 2 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză, precum și formularul passenger locator form.

Din 9 ianuarie, testarea PCR de a doua zi va fi înlocuită cu testele rapide

Până pe 9 ianuarie, orele 04.00, toți cetățenii care intră în Marea Britanie, trebuie să-și comande, un test PCR, pe care-l vor plăti in avans, online. Acesta costă 80 de lire sterline. După aceea se completează formularul passenger locator form, unde pasagerii vor trece adresa unde se vor caza în Marea Britanie. Testul PCR va fi trimis la adresa indicate în formular. Faceți testul PCR și-l trimiteți prin poștă la adresa menționată pe kit-ul care include testul.

De pe 9 ianuarie, acest teste PCR va fi înlocuit cu teste rapide antigen. “Începând cu data de 9 ianuarie 2022, ora 4.00 GMT, testul COVID-19 care urmează să fie efectuat în a doua zi de la sosire poate sa fie tip PCR sau rapid (lateral flow). În cazul în care rezultatul testului va fi pozitiv, persoana va fi nevoită să efectueze un test COVID-19 de tip PCR pentru confirmarea rezultatului. Testele de tip rapid pot fi rezervate începând cu data de 7 ianuarie, ora 4.00 GMT”, informează datele MAE.

Citește și Covid. Marea Britanie trece la Planul B pentru a ține sub control răspândirea variantei Omicron

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele