Condiţii pentru a călători în SUA fără viză

Publicat: 20 dec. 2023, 16:00, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Condiţii pentru a călători în SUA fără viză
Condiţii pentru a călători în SUA fără viză

În cadrul strategiei parafată între guvernul de la Bucureşti şi cel de la Washington, care vizează introducerea României în programul Visa Waiver începând cu 2025, 150.000 de români care au vize pentru SUA, dintr-un total de 300.000 eligibili, au primit prin email invitație de reînnoire a documentelor, fără interviu, ca parte a planului de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză. Cererile de reînnoire a vizei trebuie depuse până pe 30 septembrie 2024. România, Bulgaria și Cipru sunt singurele țări din UE care nu fac parte din programul Visa Waiver.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o solicitanţii care doresc să obţină o viză fără interviu pentru SUA sunt următoarele: să fie cetățeni români, să fie prezenți fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani, să vrea să reînnoiască o viză din aceeași categorie cu cea deținută deja, să aibă un pașasport valabil și să nu fi avut niciodată probleme cu legea. Viza poate fi reînnoită chiar dacă este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 de luni.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, solicitantul poate cere reînnoirea vizei prin intermediul paginii web a Ambasadei SUA, expediind documentele prin curier.

Reînnnoirea vizei pentru SUA costă 185 USD, la fel ca o viză normală. Persoanele care au avut o viză, care au călătorit în SUA şi nu au avut probleme cu legea până la reîntoarcerea în ţară, au șanse mari să obțină o viză nouă fără interviu, în condiţiile în care rata anuală de refuz din ultimii ani a fost de circa 10%. Scopul reînnoirii vizelor fără interviu este de a reduce până la 30 septembrie 2024 rata de refuz la 3%, pentru ca România să adere la Visa Waiver.

Rata de refuz a românilor din ţară, mai mica decât a celor care aplică din alte state

Interesant este că ratele de refuz ale românilor care locuiesc în România sunt mai mici decât ale românilor care locuiesc în alte state și aplică pentru vize SUA. Motivul: românii din țară sunt mai capabili să demonstreze legături puternice cu țara de cetățenie.

Dacă până la 30 septembrie 2024 pragul critic de refuzuri va fi de 3%, va începe procedura de includere a României în Visa Waiver. Deoarece procesul birocratic și aprobarea Congresului SUA pot dura aproape un an, ar însemna că după 1 decembrie 2025, românii ar putea călători fără vize în SUA.