Condițiile în care pot fi înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă

Publicat: 19 iun. 2023, 13:00, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Condițiile în care pot fi înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă

O lege intrată recent în vigoare prevede că la aceeași adresă cu domiciliul sau reşedinţa nu se pot înregistra mai mult de 10 persoane. Există, însă, și  excepții.

Este vorba de rude pentru care noile modificări nu sunt valabile. Concret, limitarea nu se aplică „în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse”.

Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul sau soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/ soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea, potrivit Legii.

De exemplu, în linie dreaptă, copiii şi părinţii sunt rude de gradul întâi, iar nepoţii şi bunicii. De gradul al doilea.  

În același timp, în linie colaterală, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa și nepotul, de gradul al treilea, iar verii primari, de gradul al patrulea, arată avocatnet.ro.

De asemenea, OUG 97/2005 mai stabilește că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au 15 zile la dispoziție pentru a-și schimba actele sau pentru a-și face mutația, în caz contrat riscând amenzi.