Conf.univ.dr. Mihai Craiu: Când febra la copil înseamnă o urgență medicală

Publicat: 20 ian. 2024, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Conf.univ.dr. Mihai Craiu: Când febra la copil înseamnă o urgență medicală

Conf. univ. dr. Mihai Craiu le transmite părinților că, în cazul copilului, febra cu convulsii și febra cu erupție pe tot corpul reprezintă urgențe medicale.

Febra izolată, în sine nu-i o boală. Febra este un mecanism prin care sunt puse în mișcare celulele noastre imune și anticorpii pentru a ne scăpa de musafirii nedoriți, spune medicul. Temperatura până în 38 de grade Celsius nu reprezintă niciun fel de pericol.

Dacă febra este însoțită și de alte semne, părinții trebuie să fie atenți. Copii reacționează diferit la febră. Sunt copii care se simt foarte rău la 38,2. Dacă are febră plus alte semne – vomită, are dureri de cap, este somnoros – la un astfel de copil trebuie să combatem febra. Dacă un copil se joacă la o temperatură  de 39,1, începem cu mijloace fizice, de exemplu o băiță hipotermizantă și consultăm cu medicul.

În cazul unei valori mari, pericol este la anumite categorii de copii: la cei care fac convulsii febrile sau au o predispoziție genetică.

La copiii  între 3 luni și 5 ani este posibil ca la 40,2  să apară convulsii febrile. Și mai sunt și cei care au o anumită pregătire genetică. ”Sunt copii care au în zestrea lor niște gene care îi fac ca la orice fel de creștere de temperatură să facă aceste convulsii grave, prelungite”, explică medicul.  

Meningococcemia duce la deces în câteva ore

Sunt două semne distincte care asociate cu febra reprezintă o urgență medicală: febră cu convulsii și febră cu erupții.

”Deci trebuie să ne speriem de febră dacă este foarte mare de 39 grade Celsius și peste și dacă este însoțită de alte semne de boală, de departe cele mai grave sunt două: copilul care face febră și convulsii sau comă (pare că se întâmplă ceva la cap) și convulsii cu erupții pe tot corpul. La acest copil ar trebui să luăm un pahar transparent și să apăsăm pe erupție. Dacă erupția dispare, putem fi liniștiți. Dacă apăsăm cu paharul și vedem în continuare, prin pahar, erupția la un copil febril, este obligatoriu să mergem atunci la spital. Pentru că în România nu există vaccinare antimeningococcică în programul național.

Meningococcemia este o boală mortală. Este cea mai rapid mortală dintre bolile copilului. Dimineața te-ai îmbolnăvit și până seara ai murit, le explică părinților medicul Mihai Craiu la Spitalul Virtual pentru copii.  

De asemenea, medicul atrage atenția și asupra numeroaselor device-uri sau așa-zise termometre, care pot să indice valori total greșite.

Specialistul recomandă termometrul electronic destinat copiilor, cu vârf flexibil, care poate fi pus rectal sau sub limbă, în funcție  de vârsta și tipul pacientului, sau termometrul auricular. Celelalte device-uri au un grad de eroare foarte mare și  nu ne putem baza pe ele.  

Și încă un amănunt esențial: antibioticele nu rezolvă febra.

Dintre cele 100 de boli cu febră la copil, mai mult de 75 sunt boli virale, adică greșim dacă dăm antibiotice copilului, fără sfatul medicului, subliniază conf. univ dr. Craiu, medic prima la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”.