„Consecinţe catastrofale”? Detalii de la convorbirea Macron-Putin

Emmanuel Macron, președintele Franței, a reiterat cererea de încetare a focului în Ucraina și de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, după cum a anunțat duminică Palatul Elysee, conform CNN.

Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul într-un comunicat
Președintele francez „a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forțele ruse să își retragă armele grele și ușoare de la centrală și ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranței sitului”, a precizat Elysee.

Telefoanele nu se încheie

Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.

În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalația se află pe linia de foc dintre ocupanții ruși și forțele ucrainene.

Elysee a adăugat că Macron „va vorbi din nou cu președintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie„.

În ceea ce privește problema securității alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina și Turcia, sub supravegherea Națiunilor Unite, funcționează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...