Consiliul European a ajuns la un acord pe al doilea proiect de buget pentru 2021-2027

Consiliul European, la care a participat și președintele României Klaus Iohannis, a ajuns la un acord pe al doilea proiect de buget pentru 2021-2027 și pentru instrumentul de redresare NextGenerationEU.

Acesta este un pas procedural care reflectă pe deplin acordul politic informal la care s-a ajuns la 4 decembrie 2020 între Parlamentul European și Consiliu, sub coordonarea Comisiei. Proiectul de buget prevede angajamente în valoare de 164 miliarde euro și plăți în valoare de 166 miliarde euro.

Odată adoptat, acest buget — primul din cadrul financiar multianual 2021-2027 — îi va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus și la consecințele acesteia; să demareze o redresare durabilă și să protejeze și să creeze locuri de muncă. „Astfel, vom putea începe să investim în viitor pentru a crea o Europă mai ecologică, mai digitală și mai rezilientă”, se artă în comunicatul Comisiei Europene. .

Referindu-se la propunere, comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget, a declarat: „Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toți cetățenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile și fermierii noștri, dar și pentru regiuni și partenerii noștri externi. În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...