Consumul de cafea, secretul pentru o îmbătrânire sănătoasă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/cafea.jpg)
Consumul de cafea poate aduce beneficii pentru vârstnici, iar specialiștii susțin că aceștia pot bea până la șase căni pe zi, chiar și peste. Cafeaua ar aduce avantaje în ceea ce privește reducerea riscului de fragilitate.
Remediul pentru o îmbătrânire încetinită: cafea
Un studiu publicat în European Journal of Nutrition confirmă beneficiile cafelei asupra persoanelor vârstnice. Experții susțin că riscul de fragilitate ar putea fi redus printr-un consum zilnic de patru până la șase cești de cafea sau chiar mai multe. Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) a finanțat această cercetare.
Fragilitatea este des întâlnită în cazul persoanelor în vârstă. Această condiție se caracterizează prin prezența a minimum trei dintre următoarele simptome:
- pierdere în greutate;
- epuizare;
- mers încet;
- slăbiciune musculară;
- nivel scăzut al activității zilnice.
Cercetarea se bazează pe datele furnizate de Longitudinal Aging Study Amsterdam și a urmărit peste 1.000 de adulți cu vârsta egală sau peste 55 de ani. Persoanele au fost monitorizate timp de șapte ani, scopul fiind identificarea relației dintre cafea și apariția condiției de fragilitate. Un consum mai ridicat de cafea este asociat cu o posibilitate mai mică de a dezvolta fragilitate, după cum arată rezultatele studiului.
Concluziile studiului vin în completarea opiniei științifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis-o anterior.
Beneficiile cafelei
Cantitatea sigură și moderată este de până la 400 mg de cofeină zilnic, potrivit EFSA. Acest lucru înseamnă un consum de trei sau chiar cinci cești de cafea în fiecare zi. Prezența antioxidanților se numără printre motivele pentru care cafeaua are efecte pozitive. Antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamațiilor, dar și la pierderea masei musculare și prevenirea degradării musculare.
„Consumul de cafea face parte din rutina zilnică a multor oameni, iar pe măsură ce îmbătrânim, căutăm constant metode de a ne menține sănătatea. Rezultatele noastre evidențiază asocierea posibil benefică dintre consumul zilnic de cafea șireducerea riscului de fragilitate la vârsta a treia”, transmite Margreet R. Olthof, profesor asociat la Amsterdam Public Health Research Institute, conform dcmedical.