Consumul de canabis l-a depășit pe cel de alcool, în SUA!

Publicat: 25 mai 2024, 21:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Consumul de canabis l-a depășit pe cel de alcool, în SUA!
canabis alcool dependență

În premieră, în SUA, sunt mai mulți consumatori zilnici de canabis decât de alcool, potrivit unui recent studiu.

Datele pentru anul 2022 au arătat că, pentru prima dată, fumătorii obișnuiți de canabis erau  mai numeroși comparativ cu consumatorii de alcool, arată un studiu publicat, recent, în revista de știință Addiction.

Concret: 17,7 milioane de consumatori de canabis, față de 14,7 milioane de americani consumatori de băuturi alcoolice, zilnic sau aproape zilnic. Studiul se orientează și spre asocierea frecventă a celor două substanțe. Jonathan Caulkins, autorul acestui studiu, citat de Associated Press, afirmă că, în continuare, consumul de marijuana îl depășește pe cel de alcool.

Pentru a formula aceste concluzii, cercetătorii s-au bazat pe cifrele colectate de autorii sondajului la nivel național privind tutunul, alcoolul și drogurile în SUA.

Jonathan Caulkins a ținut să sublinieze că este posibil ca persoanele chestionate să indice mai ușor că au consumat canabis, având în vedere că acesta a devenit din ce în ce mai frecvent și acceptat în SUA.

Deși este interzis la nivel national, totuși consumul de canabis a fost dezincriminat în multe state americane.

Acest studiu, cel mai recent, estimează că, între 1992 și 2022, procentul persoanelor care au declarat că fumează, zilnic sau aproape zilnic, marijuana a crescut de 15 ori. Ceea ce nu este lipsit de consecințe privind starea de sănătate. Potrivit medicului psihiatru David A. Gorelick, care nu este implicat în acest studiu, consumul frecvent poate duce, în majoritatea cazurilor, la dependență.