Contagiune socială? Cei care nu simt că sunt nici bărbat, nici femeie

Publicat: 04 nov. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Contagiune socială? Cei care nu simt că sunt nici bărbat, nici femeie

Părinții sunt tot mai îngrijorați din cauza deciziilor cu consecințe ireversibile pe care la iau copiii lor și dau vina pe un „moft” propagat de rețelele de socializare.

Dorința de a renunța la modelele tradiționale? Contagiune socială? Criza adolescenței în secolul 21? În cabinetul său de la Centrul pentru adolescenți, dr. Jean Chambry primește în special băieți tineri cu unghii date cu ojă. „Pot să mă privească drept în ochi și să spună că sunt bărbați și trebuie să fie recunoscuți ca atare. Este modul lor de a se juca cu stereotipurile”, explică el, potrivit Le Figaro.

Potrivit analiștilor, rămâne de văzut dacă acest joc este inofensiv. Nu toți psihiatrii sunt atât de siguri, mai ales când aceste atitudini apar în școala elementară:. „Noile categorii de gen și identitate sexuală vin să precedă, chiar să împartă în categorii o interogare clasică a copilăriei și adolescenței”.

Un fenomen în creștere

Aproape un sfert dintre tinerii de 18-30 de ani (22%) nu simt că sunt nici bărbat, nici femeie, subliniază un sondaj al Institutului Francez de Opinie Publică (Ifop), publicat în noiembrie 2020. Chiar dacă majoritatea adolescenților rămân foarte „standardizați”, chestionarea genului este un fenomen în creștere. La fel ca utilizarea unor categorii foarte precise de sexualitate pentru a se defini și a-și afirma identitatea. Ultima paradă Pride din iunie a fost copleșită de „o mulțime de adolescente”. „Zeci de mii”, spune Laurène Chesnel, reprezentantă a Inter-LGBT, obișnuită să vadă un public adult, de regulă.

De ce toate aceste tinere se regăsesc mai mult în valorile noastre decât în ​​cele ale altor mișcări activiste?”, se întreabă ea. Dacă unele se afirmă drept lesbiene, întrebarea centrală este respingerea organizării binare a societății. O nouă generație vine să pună la îndoială abordarea tradițională a feminismului prin non-binaritate. Poate că adolescenții simt că nu pot schimba lumea și aleg să se schimbe pe ei mai întâi.”

O dinamică de deconstrucție a codurilor sociale

În iunie, rețeaua de socializare Yubo, declarată Friendship Tinder pentru tinerii de 13-19 ani, a decis să încorporeze 35 de nuanțe de gen în aplicația sa. Membrii săi pot fi definiți acum ca „a-gen”, „poligen”, „bigen” sau chiar „interogare de gen”, pentru cei indeciși…

Pe TikTok, videoclipurile non-binare ca stil de îmbrăcăminte au milioane de vizualizări. Hashtag-ul #Comphet, care denunță ordinul de „heterosexualitate obligatorie” este un hit. Un semn al vremurilor, editura DC Comics a anunțat într-un comunicat de presă bisexualitatea lui Jon Kent, fiul super-eroului american Superman. Analiștii, ba chiar și tinerii vorbesc despre o dinamică de deconstrucție a codurilor sociale.