A crescut contrabanda cu țigări

Publicat: 25 oct. 2021, 13:37, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
A crescut contrabanda cu țigări
Tigari de contrabanda

Aproape 8,5% din țigările fumate de români sunt vândute “la negru”. Moldovenii fumează cel mai mult țigări de contrabandă, din cauza vecinității cu Republica Moldova, țară de unde provine marea majoritate a produselor ilicite.

Piața neagră a țigaretelor a crescut, luna trecută, până la 8,3%, în creștere cu 0,6 puncte procentuale față de luna iulie, informează un studiu al Novel Research.„În septembrie 2021, piața neagră s-a menținut relativ constantă în majoritatea regiunilor țării. Cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete s-a înregistrat în nord-est (5,5 p.p. față de iulie 2021, până la 25,7%), regiunea continuând să fie cea mai afectată de contrabandă. O creștere de 2,1 p.p. până la 5,3% se înregistrează și în București. În regiunea sud, comerțul ilegal scade în septembrie cu 3,1 p.p. până la sub 2%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, Republica Moldova este principala sursă a contrabandei cu țigarete.

„Sperăm ca această urcare ușoară din septembrie să nu se transforme într-o majorare semnificativă în lunile de iarnă, când de obicei contrabanda crește”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru menținerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele