Contracepția este diferită de la o țară la alta, în Europa

Folosirea și accesul la contracepției rămân foarte inegale în Europa, potrivit ultimelor date din Atlasul contracepției, care demonstrează că mai este mult de făcut pentru a ajuta familiile să-și planifice când vor avea copii.

În cele 46 de țări europene, 57% din femei au folosit o metodă de contracepție modernă, dar o treime din sarcini nu au fost planificate.  În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, accesul la dispozitive medicale, la consiliere și informații online este foarte diferit.  Ratele cele mai mari se înregistrează în Franța și Belgia, iar cele mai scăzute, în Polonia și Ungaria, transmite Euronews.

Contracepția trebuie să fie decontată de sistemele de sănătate și tinerii au nevoie de programe specifice. Sunt o parte din recomandările experților adresate guvernelor.

 Mai mulți tineri pot avea acces la planificare familială, dar în următorii doi ani. Prin urmare, ei sunt poate cei mai interesați de unele tipuri de contracepție cu acțiune prelungită și reversibile, comparativ cu alte metode care necesită administrare zilnică, așa cum este pilula contraceptivă, subliniază Neil Datta, director al EPF (European Parlamentary Forum for Sexual and Reproducive Rights).

Doar 43% din țările europene asigură decontarea totală sau parțială a costurilor legate de contracepție, inclusiv metode costisitoare cum sunt injecțiile, dispozitivele intra-uterine sau implanturile.

Un grup informal de eurodeputați favorabili drepturilor sexuale și de reproducere au cerut mai multă angajare din partea instituțiilor UE.

Potrivit parlamentarei Sophie int Veld (Renew Europe), problema este că Comisia europeană a fost întotdeauna extrem de timidă și reticentă. Sunt campanii contra cancerului, obezității, maladiei Alzheimer. Dar de ce nu sunt și pentru contraceptive și planificare familială? Aceasta este o componentă a politicii de sănătate publică, adaugă parlamentara din Olanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...