Contraofensiva ucraineană dă roade: Mai multe localități, eliberate de sub ocupația rusească

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat o așezare în regiunea Donețk, două în sud și au avansat pe direcția Lysychansk – Seversk, a transmis președintele Volodimir Zelenski în mesajul video tradițional de seară, relatează agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.

„Vreau să le mulțumesc astăzi soldaților batalionului 63 al Brigăzii 103 Apărare Teritorială, care au asigurat rezultatul în regiunea Donețk: așezarea a fost eliberată. Brigada 54 de pe ruta Lysychansk-Seversk a făcut, de asemenea, pași buni, a înaintat, a ocupat anumite înălțimi și vreau să remarc și batalionul 42 infanterie motorizată separat – datorită acțiunilor sale eroice, au fost eliberate două așezări din sudul statului nostru”, a spus el.

Șeful adjunct al Biroului prezidențial, Kyrylo Timoșenko, a declarat duminică că armata ucraineană a eliberat satul Vysokopolye din regiunea Herson.

Schimbare de retorică a bloggerilor ruși

Și analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) confirmă că trupele ucrainene avansează în mai multe direcții în partea de vest a regiunii Herson și au securizat teritoriul din spatele râului Siverskyi Doneț din regiunea Donețk.

Viteza contraofensivă este probabil să se schimbe în fiecare zi, deoarece forțele ucrainene vor încerca să-i priveze pe ruși de proviziile necesare, să le perturbe comanda și controlul și să slăbească moralul invadatorilor.

Potrivit prognozelor ISW, rușii vor contraataca din când în când și vor recuceri o parte din pozițiile pierdute și, bineînțeles, vor efectua atacuri aeriene și artilerie puternice asupra așezărilor eliberate.

Potrivit analiștilor militari, forțele ucrainene au făcut progrese semnificative pentru a începe să evoce comentarii mai realiste din partea bloggerilor ruși, care până în prezent „au ascultat retorica optimistă a Kremlinului”.

Principalele constatări ale analiștilor Institutului:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ucrainene au eliberat două așezări din sudul Ucrainei și o așezare în regiunea Donețk. ISW a confirmat în mod independent eliberarea unei așezări în regiunea Donețk și una în regiunea Herson.

Forțele ucrainene au continuat să lovească liniile terestre rusești, depozitele de muniții și pozițiile cheie, pentru a secătui și descuraja forțele rusești.

Eliberarea Vysokopillya de către Ucraina a stârnit dezbateri critice în rândul unor bloggeri ruși, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele ucrainene continuă „încercări nereușite” de avansare.

Personalul regimentului 127 al așa-numitei „Republici Populare Donețk” („DPR”) al Corpului 1 Armată a refuzat să lupte din cauza lipsurilor generate de aprovizionare.

Trupele ucrainene și-au recăpătat teritoriul pe malul stâng al râului Siverskyi Doneț din regiunea Donețk.

Forțele ruse au produs atacuri terestre limitate la nord-est de Bakhmut și la vest de Donețk.

Trupele ruse mută echipamente militare în zone situate de-a lungul principalelor rute terestre de comunicare în zonele din spate ale regiunii Zaporijea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...