Contre pe tema termiei în Capitală între Gabriela Firea și Nicușor Dan: „Strigător la cer!” vs. „Tupeu incredibil”

Publicat: 18 ian. 2022, 14:44, de Puterea.ro, în Orașul meu , ? cititori
Contre pe tema termiei în Capitală între Gabriela Firea și Nicușor Dan: „Strigător la cer!” vs. „Tupeu incredibil”
Gabi Firea si Nicusor Dan_INQUAM_Photos_George_Calin

În vreme ce zeci de mii de bucureșteni stau în frig, atmosfera este extrem de încinsă pe Facebook, unde are loc un nou duel al declarațiilor între fostul edil, Gabriela Firea, și actualul – Nicușor Dan.

La capitolul nivel al limbajului, amândoi au lasat să plaseze ștacheta cât mai jos.

Strigātor la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moștenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului”, a deschis schimbul de replici Gabriela Firea, marți dimineață.

Aceasta îl acuză pe actualul primar că nu a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului, în condițiile în care sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat.

În opinia sa, și dacă licitațiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu.

Proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an și jumătate pentru licitație și minimum tot atât pentru proiectare, e clar cā va ieși din calendar iar banii se vor pierde!”, a mai spus Firea, care se plânge că a muncit din greu pentru a obține fondurile de la Uniunea Europeană, pentru schimbarea a peste 200 km de țevi vechi.

Am lăsat totul „la cheie” și mă doare sufletul când văd că proiectul nu a avansat. Nici măcar o hârtie”, mai spune prim-vicepreședintele PSD, în prezent ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Replica lui Dan

Actualul primar i-a răspuns fostului edil în același stil, fără să explice totuși o parte dintre acuzații, cum ar fi motivul pentru care nu a organizat licitațiile.

Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. În ceea ce privește fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni care erau alocați Bucureștiului”, a transmis Dan.

Acesta reamintește că a preluat mandatul cu conturile blocate și furnizori neplătiți de doi ani.

A trebuit mai întâi să deblocăm situația financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) și apoi să scoatem la licitație 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămași în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială”, susține Dan.

Conform acestuia, din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km ar fi fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască doar 7 km.