Control fiscal Armat. ANAF va merge cu armament în controale pe e-Transport și e-Sigiliu

Publicat: 25 feb. 2024, 11:50, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE
Control fiscal Armat. ANAF va merge cu armament în controale pe e-Transport și e-Sigiliu

ANAF va trece printr-o serie de schimbări importante. Instituția va efectua mai multe controale cu privire la e-Transport și e-Sigiliu. În acest sens Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de reorganizare a Fiscului, care are și alte noutăți.

Inspectorii ANAF vor efectua mai multe controale, care vor fi mai dese. Pe lângă faptul că vor fi mai multe controale, inspectorii vor avea cu ei în dotare si armament.

„Personalul Agenției din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală care ocupă funcții publice specifice poartă, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și, după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție şi comunicare, care se atribuie gratuit. În realizarea atribuțiilor de serviciu, personalul care ocupă funcții publice specifice poate îmbrăca ținuta civilă”.

Printre obiectivele ANAF se numără îmbunătățirea structurii de control operativ (a Direcţiei generale antifraudă fiscală – DGAF) privind lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale.

Ministerul Finanțelor propune reintroducerea utilizării unei funcții publice specializate în cadrul structurii de combatere a fraudelor, mai exact funcția de inspector antifraudă care să susţină şi să reflecte într-o manieră consistentă dezvoltarea activităţii, cu modificarea în mod corespunzător a cadrului legal aplicabil funcţiei publice şi funcţionarilor publici (OUG nr. 57/2019 cu modificările şi completările ulterioare)”.

Conform dispozițiilor legale, organele de control din cadrul DGAF sunt întotdeauna la dispoziția serviciului.

„Astfel această structură poate interveni operativ prin controale antifraudă ori de câte ori starea de fapt o impune, fiind binecunoscut că faptele de evaziune fiscală sunt premeditate, autorii acestora putând acţiona oricând şi oriunde în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”, informează nota de fundamentare.