Controverse majore privind tăierea burselor școlare. Liderii PSD critică reforma propusă de ministrul Educației
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/imagine-elevi-.jpg)
Propunerea de reducere a burselor pentru elevi și studenți, anunțată de ministrul Educației, a stârnit critici din partea liderilor PSD, care avertizează că măsura va descuraja formarea profesională și va accentua problemele deja existente în sistemul de educație. Social-democrații cer guvernului să folosească fondurile europene disponibile pentru a susține tinerii și să adopte o strategie bazată pe dialog și soluții constructive.
Anunțul făcut de ministrul Educației stârnește controverse: PSD se opune
Mai mulți reprezentanți ai Partidului Social Democrat au criticat, marți, la Antena 3 CNN, planurile ministrului Educației de a reduce drastic bursele pentru elevi și studenți. Aceștia și-au exprimat dezacordul față de intenția de a elimina sprijinul financiar pentru elevii din învățământul tehnologic. Fostul ministru Florian Bodog a atras atenția că o astfel de măsură ar putea avea efecte negative asupra interesului tinerilor pentru formarea profesională.
„Noi avem mare nevoie de meseriași. În momentul de față importăm, o să îi aducem la costuri mult mai mari”, a declarat Bodog.
Acesta a subliniat că bursele ar trebui să fie menținute, mai ales în contextul dezvoltării învățământului dual.
Ministrul Daniel David a precizat că bursele tehnologice vor mai fi menținute temporar, însă nu a oferit un termen clar. El a explicat că reforma urmărește să aducă sistemul de burse în acord cu „practicile europene” și să introducă o abordare „bazată pe decență”. Începând cu anul școlar 2025-2026, doar bursele sociale și cele de merit vor mai fi păstrate.
Victor Negrescu propune soluții europene
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a cerut guvernanților mai multă transparență și dialog cu privire la schimbările din sistemul de burse.
„Eu cred că trebuie să fim mult mai prudenți atunci când se fac astfel de anunțuri”, a spus europarlamentarul PSD.
Acesta a arătat că România are fonduri europene disponibile pentru a sprijini tinerii și pentru a compensa tăierile de burse.
„Există posibilitatea să oferi tinerilor acces la rechizite, educație extra-școlară, spații culturale sau transport”, a explicat Negrescu.
El a precizat că din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există 3 miliarde de euro alocați Educației, la care se adaugă alte 3 miliarde din fonduri structurale.
Negrescu a mai adăugat că tăierile de sprijin vin într-un moment nepotrivit, în condițiile în care „doar 23% dintre tineri urmează studii universitare”, iar România se confruntă cu un nivel ridicat de abandon școlar și analfabetism funcțional.