Copii vegetarieni. Copii omnivori. Sunt la fel de sănătoși?

Publicat: 08 mai 2022, 19:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Copii vegetarieni. Copii omnivori. Sunt la fel de sănătoși?
Sursa foto: UNICEF

Potrivit unui studiu realizat de FranceAgriMer în 2020, 79% dintre francezi consideră că trebuie să mănânce carne pentru a fi sănătoși.

Este o anchetă care include adulți, dar nu se referă la copii. Iată că specialiștii și-au pus această întrebare: copiii vegetarieni sunt mai sănătoși comparativ cu cei cu alimentație mixtă.

Pentru a răspunde la această chestiune, ei au monitorizat 8.907 copii, cu vârsta medie de 2 ani la începutul studiului. Printre ei, 248 de copii aveau un regim vegetarian. Mai mulți parametri biologici – indicele de masă corporală, cantitatea de lipide, 25-hidroxivitamina D în sânge etc – au permis autorilor studiului să observe starea de sănătate globală a copiilor.

Rezultatele studiului, publicate în revista Pediatrics, indică faptul că nu sunt diferențe semnificative între parametrii monitorizați la copiii vegetarieni și la cei omnivori. Copiii vegetarieni cresc la fel ca semenii lor care se hrănesc și cu carne.

În schimb, vegetarienii sunt expuși unui risc mai mare de a fi subponderali. Dar asta nu înseamnă că toți copiii vegetarieni vor fi sub greutatea corespunzătoare vârstei lor.