”Copiii ar trebui învățați să recunoască rapid accidentul vascular cerebral”, spune conf. univ. dr. Mihai Craiu

Copiii ar trebui învățați să recunoască rapid accidental vascular cerebral, ceea ce ar ajuta la salvarea vieții persoanelor vârstnice din jurul lor, recomandă conf. univ. dr. Mihai Craiu.

”Copiii ar trebui învățați să recunoască rapid accidentul vascular cerebral.

Această recunoaștere rapidă (cu algoritmul FAST) ar putea salva viața bunicilor lor sau a altor persoane dragi din familie”, scrie pe Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, conf. univ. dr. Mihai Craiu.

Reputatul medic explică algoritmul FAST:

F – de la asimetria feței (Face în engleză)

A – de la imposibilitatea mișcării membrelor (Arms în engleză)

T –  de la timp ”trebuie să ne mișcăm rapid și să apelăm la 112” (Time în engleză).

De asemenea, conf. univ. dr. Craiu consideră că ”a venit vremea ca școlarii de vârstă mai mare să facă educație pentru acordarea primului ajutor în cadru organizat, a școală”.

România se află printre țările europene în care accidentul vascular cerebral face cele mai multe victime în rândul populației.

Prevalența accidentului vascular cerebral în România este de 0,1% pentru grupa de vârstă sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani.

De asemenea, în Europa, țara noastră are și cea mai mare rata de deces prin accidental vascular cerebral (2164%.

„Un accident vascular cerebral apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrient din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum șase ore la dispoziţie să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viața şi să rămână cu cât mai puţine sechele”, precizează  Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...