„Coridorul verde de electricitate”, un cablu electric între România, Georgia și Azderbaidjan

Publicat: 11 oct. 2022, 15:21, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
„Coridorul verde de electricitate”, un cablu electric între România, Georgia și Azderbaidjan
Salome Zourabichvili si Klaus Iohannis Inquam Photos / George Călin

Un proiect strategic major la care lucrează țara noastră împreună cu state partenere este și construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan. Acesta va fi parte a „Coridorului verde de electricitate”, prin care vor fi conectate Marea Caspică, Marea Neagră și spațiul Uniunii Europene.

Proiectul a fost parte a discuțiilor dintre dintre președintele Klaus Iohannis și omologul georgian, Salome Zourabichvili.


„Am agreat cu doamna preşedinte, în cadrul discuţiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul ‘Coridorului verde de electricitate’, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

Securitatea este importantă

De asemenea, şeful statului a amintit că se lucrează cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României.

„Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia”, a spus Iohannis.

Salome Zourabichvili a afirmat că se studiază posibilitatea realizării cablului electric între România, Georgia şi Azerbaidjan.

„Este necesar ca nu doar ţările noastre să fie pregătite, dar şi Uniunea Europeană şi instituţiile financiare să finanţăm tot ce este necesar. Va fi foarte importantă conectarea ţărilor noastre şi necesar ca în Marea Neagră să fie pace şi securitate. Fără pace şi securitate nu este posibil să funcţioneze acest cablu”, a spus preşedintele Georgiei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul georgian, Salome Zourabichvili, au semnat, marţi, Declaraţia comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Georgia.

Preşedintele Georgiei efectuează o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.