Corina Corbu se retrage din fruntea ÎCCJ. Cerere oficială de pensionare depusă la CSM

Publicat: 08 iul. 2025, 17:44, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Corina Corbu se retrage din fruntea ÎCCJ. Cerere oficială de pensionare depusă la CSM

Judecătoarea Corina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, își încheie oficial activitatea la 20 iulie 2025. Cererea de pensionare depusă la Consiliul Superior al Magistraturii clarifică și confirmă legalitatea concursului pentru ocuparea funcției de șef al instanței supreme, organizat în avans de CSM.

Corina Corbu se retrage din activitate

După două mandate în fruntea celei mai înalte instanțe din România, Corina Corbu a cerut să fie eliberată din funcție prin pensionare începând cu data de 20 iulie. Surse oficiale au confirmat, pentru Știri pe Surse, că cererea a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii și urmează să fie discutată în cadrul Secției pentru judecători, înainte de a ajunge la președintele României, pentru semnare.

Anunțul vine în contextul în care, în ultimele luni, procedura de selecție pentru noul președinte al ÎCCJ a fost subiectul unei controverse. Mai exact, o asociație de procurori – condusă de un magistrat cu sancțiuni disciplinare – a acuzat că selecția ar fi fost lansată „prea devreme” și ar încălca legea, sugerând chiar existența unui posibil conflict de natură constituțională.

Elena Costache: „Nu am încălcat nicio lege. Scopul nostru a fost să asigurăm o tranziție fără sincope”

Criticile au fost respinse ferm de conducerea CSM. Judecătoarea Elena Costache, președinta Consiliului, a explicat că organizarea concursului a respectat toate prevederile legale și a fost justificată din punct de vedere administrativ, pentru a asigura o tranziție eficientă la conducerea instanței.

„Nu am încălcat nicio lege. Scopul nostru a fost să asigurăm o tranziție fără sincope. Legea prevede un termen în favoarea candidaților, iar procedura poate fi contestată doar de cineva care ar fi fost vătămat în dreptul de a candida. Or, nu a existat niciun astfel de candidat”, a declarat Elena Costache într-un interviu public.

Afirmația subliniază că nicio persoană eligibilă nu a fost împiedicată să participe, iar regula folosită este identică cu cea aplicată în selecțiile anterioare din 2019 și 2022.

CSM susține că procedura a fost transparentă și predictibilă

Cererea de pensionare a Corinei Corbu confirmă, de fapt, momentul în care funcția devine vacantă, ceea ce validează calendarul stabilit de CSM. Procedura de selecție a fost, așadar, declanșată cu respectarea termenelor legale și fără nicio restricție pentru potențialii candidați.

„Nu există nicio conspirație, așa cum s-a sugerat. Nu am favorizat pe nimeni și nu am blocat accesul nimănui. Se putea înscrie oricine, în condițiile legii. Declanșarea procedurii în această perioadă a fost o decizie corectă, necesară și în linie cu practicile anterioare”, a mai spus șefa CSM, demontând speculațiile care au însoțit inițierea concursului.

Corina Corbu a fost numită în fruntea Înaltei Curți în 2019, iar pe durata celor două mandate a gestionat mai multe momente-cheie pentru sistemul judiciar. Cererea de pensionare pune punct nu doar carierei sale la vârful instanței supreme, ci și unei perioade de instabilitate cauzate de interpretări divergente ale normelor privind succesiunea la conducerea acestei instituții.

CSM urmează să finalizeze selecția noului președinte în săptămânile următoare, în baza unei proceduri care, în contextul retragerii oficiale a Corinei Corbu, este acum greu de contestat.