Corneliu Coposu, omagiat de Casa Regală

Cu prilejul unui sfert de veac de la trecerea în neființă a politicianului și liderului opoziției în România post-comunistă, Casa Regală a ținut să transmită un mesaj, evocând și o declarație a Majestății Sale, Regele Mihai.

Astfel, custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a adresat miercuri un mesaj în care evidenţiază calitățile acestuia și modul cum s-a implicat în tânăra democrație post-revoluționară românească.

„În 1995 am reprezentat pe tatăl meu la funeralii. Atunci, Regele Mihai a transmis un mesaj în care a evocat personalitatea marelui dispărut: ‘Dimensiunea sa etică l-a impus ca un necontestat reper şi simbol al valorilor esenţiale ale neamului nostru. Autoritatea sa morală a constituit coloana vertebrală a structurilor care, din decembrie 1989, au reunit toţi românii dornici să scoată ţara din impas. Prin caracterul său ferm a impus respect până şi adversarilor săi cei mai încrâncenaţi. Viaţa exemplară a acestui mare român a fost o pildă pentru toţi cei care îl au cunoscut’”, a rememorat MS Margareta.

Aceasta a subliniat loialitatea celui care a condus opoziția din România față de Casa Regală.

Corneliu Coposu a fost fidel Coroanei Române şi a susţinut principiile regale în spaţiul public încă din anul 1990. El a rămas în amintirea noastră ca un om al datoriei, un suflet generos, care a trăit prin dăruirea de sine luptând dârz până la sfârşit’”, se arată în mesajul MS Margareta, postat pe Facebook.

Cine a fost Corneliu Coposu

Miercuri, cu ocazia a 25 ani de la plecarea la veșnicie a lui Corneliu Coposu, a avut loc o liturghie și o slujbă de pomenire la capela Sfânta Ana din Cimitirul Belu Catolic.

Născut în 1914, Coposu a fost membru marcant al Partidului Național Țărănesc, ocupând funcția de șef de cabinet al liderului Iuliu Maniu. Arestat în 1947, după declararea ilegală a tururor partidelor cu excepția celui comunist, avea să petreacă mai mult de 17 ani în închisoare. În ianuarie 1990, reînființează PNȚCD, primul partid post-comunist înregistrat la tribunal.

Sute de mii de oameni au participat la înmormântarea sa din 1995, deși nu au fost declarate funeralii naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...