Coronavirus: Autoritățile de la Beijing relaxează numeroare restricții antiepidemice

Publicat: 05 iun. 2022, 14:30, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Coronavirus: Autoritățile de la Beijing relaxează numeroare restricții antiepidemice

Autorităţile din Beijing au anunţat duminică relaxarea mai multor restricţii anti-COVID-19, după o lună de temeri legate de o posibilă plasare în lockdown a celor 22 de milioane de locuitori din capitala Chinei, informează AFP.

Metropola chineză s-a confruntat la sfârşitul lunii aprilie cu o puternică recrudescenţă a pandemiei de coronavirus, raportând peste 1.900 de cazuri pozitive, un număr mare pentru China, care a aplicat pe durata pandemiei o politică sanitară deosebit de strictă, denumită „zero COVID”.

Pentru a frâna creşterea numărului de infectări, şcolile, magazinele neesenţiale şi spaţiile publice au fost închise la începutul lunii mai, în timp ce restaurantele nu puteau să funcţioneze decât pentru a realiza livrări la domiciliu. Locuitorii din Beijing, testaţi aproape în fiecare zi, au fost îndemnaţi să lucreze de acasă.

După o anumită relaxare a restricţiilor în ultimele zile, Primăria din Beijing a anunţat o întoarcere progresivă a rezidenţilor la locurile lor de muncă începând de luni şi redeschiderea unităţilor şcolare pe 13 iunie.

Începând de luni, restaurantele vor putea din nou să primească clienţi, iar transportul în comun va funcţiona în regim normal. Un test de depistare a noului coronavirus, realizat în urmă cu cel mult 72 de ore, va fi totuşi necesar pentru a avea acces în spaţiile publice.

Două districte din capitala chineză vor păstra totuşi restricţiile antiepidemice, a precizat Primăria din Beijing, care a detectat duminică 19 cazuri pozitive.

Autorităţile sanitare au îndemnat populaţia la vigilenţă, întrucât jumătate din provinciile chineze au raportat cel puţin un focar epidemiologic în ultimele şapte zile.

China continuă să aplice strategia sa sanitară „zero COVID”, ce constă mai ales în impunerea unor măsuri imediate de carantină şi lockdown după apariţia primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Această politică i-a permis Chinei să evite situaţia în care ar fi avut un număr mare de decese asociate COVID-19, dar a afectat foarte mult companiile, mai ales pe cele din capitala economică a ţării, oraşul Shanghai, care a fost plasat în lockdown generalizat la începutul lunii aprilie.

După două luni de lockdown strict, cei mai mulţi dintre cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai pot să se deplaseze din nou fără restricţii începând de miercuri.

Totuşi, câteva sute de mii dintre rezidenţi au trebuit să intre din nou în lockdown după descoperirea unor noi persoane infectate, în pofida triumfalismului de care au dat dovadă în comunicările oficiale autorităţile locale şi presa de stat chineză.

Lockdownul total decretat în această metropolă la începutul lunii aprilie a paralizat activitatea economică locală şi a fragilizat, prin ricoşeu, creşterea anuală a celei de-a doua economii a lumii.

Încetinirea economică periclitează obiectivul creşterii de 5,5% stabilit de Guvernul de la Beijing, într-un an politic sensibil, în care Xi Jinping ar urma să fie reales la toamnă în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC).