Coronavirusul pune umărul la demolarea pieței de contrabandă cu țigarete

Publicat: 03 sept. 2020, 17:03, de Ziarul Puterea, în Indicatori macro , ? cititori

Țigaretele sunt cele mai traficate produse la granițele țări, dar ultimele date ale companiei de cercetare Novel Research arată o scădere, de la 12 la 8% a ponderii pieței negre a tutunului în total consum, în primele opt luni din acest an.

O foarte bună explicație a cifrelor în scădere, pe primele opt luni ale anului în curs, comparativ cu începutul anului, este pandemia care a impus restricții de circulație în urma instituirii stărilor de urgență și de alertă.

În majoritatea regiunilor țării nivelul comerțului ilicit cu țigarete a scăzut, doar în centrul țării contrabanda crește cu 1,5 p.p. până la 1,8%, iar în sud-est cu 0,4 p.p. până la 4,9%. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu un procent de 22,5%, cu toate că se află în scădere cu 7,1 p.p. față de ianuarie 2020.

Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră,  ponderea „cheap whites” crește cu 19,7 p.p. până la 51,8%, iar Moldova scade semnificativ cu peste 18 p.p. până la 9,7%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,3 p.p. înregistrând un nivel de 5,1%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,6%).Deși pandemia a lovit relativ bine piața neagră a țigaretelor, este foarte probabilă revenirea acesteia odată cu eliminarea restricțiilor

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria spune că ”se prefigurează un context extern nefavorabil,  pentru că autoritățile din Moldova au dat liber la import de țigarete fără taxe unor firme din Transnistria, cantități considerabile cu această destinație tranzitând în această perioadă România, unde probabil că se vor întoarce sub formă de contrabandă”.

Țigaretele sunt cele mai traficate produse la granițele țării, ca urmare Poliția de Frontieră are un rol esențial în combaterea contrabandei cu tutun, În primele șase luni ale anului 2020, au fost reţinute peste un milion pachete ţigări cu o valoare de peste 13 milioane lei şi au fost identificate şi destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

”Chiar dacă evoluția contrabandei cu ţigări din acest an este marcată de măsurile restrictive adoptate de statele din regiune, pe fondul limitării efectelor pandemiei de SARS Cov-2, Poliția de Frontieră Română va fi în continuare în prima linie pentru combaterea fenomenului”, explică șeful Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani.

România este al treilea mare producător european de țigarete. În primele cinci luni ale anului, exporturile de tutun și țigarete au crescut cu peste 185 milioane de euro, iar valoarea totală a exporturilor de tutun brut și prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, tutunul având o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 600 de milioane euro.