Corpul de control al MAI a cerut prefectului de Timiș pedepsirea celor care au organizat „flagrantul” de la restaurantul din Timișoara

Publicat: 09 apr. 2021, 15:35, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Corpul de control al MAI a cerut prefectului de Timiș pedepsirea celor care au organizat „flagrantul” de la restaurantul din Timișoara
Restaurant coronavirus

Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne a transmis, vineri, în urma unei verificări privind modul de intervenţie a jandarmilor la un restaurant din Timişoara, raportul către şeful Jandarmeriei Române pentru a dispune măsuri legale faţă de cei patru jandarmi, în raport cu deficienţele constatate.

Pe 20 martie, presa a relatat că o consilieră locală de la USR a mers împreună cu patru jandarmi la un restaurant pentru a verifica respectarea măsurilor de carantinare.

Conform unui comunicat al MAI, transmis vineri AGERPRES, inspectorul general al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în Timişoara.

Corpul de control al MAI a mai cerut dispunerea de către prefectul de Timiş a unor măsuri în consecinţă, raportat la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.

Pe 19 martie, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20 martie, ora 18,00, justificând demersul în faţa echipei Corpului de control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanţii operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deşi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv.

„La data de 20 martie, prefectul l-a contactat telefonic pe şeful IJJ Timiş şi i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituţiei Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, şeful IJJ a ordonat unui alt ofiţer trimiterea a doi jandarmi la sediul Instituţiei Prefectului. Aceştia s-au deplasat la sediul Instituţiei Prefectului, unde au luat legătura cu prefectul, care le-a comunicat că pe raza municipiului Timişoara există locaţii cu privire la care are informaţii că nu ar respecta măsurile de protecţie sanitară şi, pe motiv că urma să intre într-o şedinţă, a desemnat două persoane care să îi însoţească şi să le indice locaţia respectivă”, arată sursa citată.

Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoţiţi de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) şi s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane.

Jandarmii i-au întrebat pe cei de la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoţea a precizat că „sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul restaurantului, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoţit în restaurant, au părăsit locaţia, înainte de a le fi stabilită identitatea.

În restaurant se mai aflau alte trei persoane, despre care reprezentanţii operatorului economic au spus că sunt clienţi ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancţiune contravenţională sub formă de avertisment, în baza prevederilor art. 65 lit. r din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit raportului Corpului de control, la nivelul Instituţiei Prefectului au fost identificate următoarele nereguli:

  • Prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituţiei Prefectului şi al Consiliului Local care nu avea atribuţii pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă şi, implicit, nici în ceea ce priveşte intervenţia la evenimente alături de forţele de ordine.
  • Prefectul nu s-a implicat activ în cunoaşterea şi asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situaţiilor de urgenţă, astfel că a acţionat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislaţia în materie.
  • Prefectul nu şi-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislaţia incidentă şi nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

De asemenea, Corpul de control a stabilit că, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş, au fost mai multe nereguli.

  • Inspectorul şef al IJJ Timiş a exercitat în mod defectuos atribuţiile funcţionale conferite prin fişa postului, constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de control (25.03.2021) nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.
  • Deşi începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut filmări de la momentul intervenţiei, iar în 22.03.2021, avocatul societăţii comerciale şi un reprezentant al restaurantului au fost primiţi în audienţă de către conducerea Inspectoratului, inspectorul şef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenţie al subordonaţilor.
  • Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiţie inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale şi identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul la momentul intervenţiei jandarmilor.
  • De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofiţerului care, din dispoziţia şefului IJJ, le-a ordonat misiunea faptul că cele patru persoane au părăsit restaurantul şi nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluţionarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofiţerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.
  • Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficienţa măsurilor dispuse, precum şi prin faptul că a acceptat să fie însoţit la intervenţia de la restaurant de către persoanele desemnate de prefect, care nu aveau calitatea necesară şi nici nu îndeplineau atribuţiile specifice domeniului în care îşi desfăşurau activitatea. 

Ana Munteanu, consiliera locală din partea USR, una dintre persoanele care au mers cu jandarmii la restaurant, a fost suspendată din partid, dar rămâne în continuare consilier local la Timișoara.