Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica este mândră să contribuie cu expertiză la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa

Publicat: 27 iun. 2022, 16:45, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica este mândră să contribuie cu expertiză la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa
Cosmin Ghita_INQUAM_Photos_George_Calin

Nuclearelectrica salută anunţul făcut de preşedintele SUA, Joe Biden, privind alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din ţara noastră.

Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima şi singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale României, contribuind în acelaşi timp la independenţa energetică şi prosperitatea ţării noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegând o tehnologie deja aprobată şi validată de un reglementator cu experienţă, România se asigură, de asemenea, că proiectele sale în domeniul energiei nucleare respectă cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste 25 ani de operare la cele mai înalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mândră să contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa şi să ofere un exemplu pentru alte ţări interesate să dezvolte programe nucleare civile”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

În dezvoltarea acestui studiu, Nuclearelectrica şi NuScale vor colabora cu USTDA pentru iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului potenţial de la Doiceşti, care vor furniza României date esenţiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din ţara noastră. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităţilor şi definirea proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile. De asemenea, în această etapă vor fi identificaţi potenţialii furnizori de servicii şi pentru producţia componentelor şi asamblarea acestora în România.

România, prin Nuclearelectrica, face astfel primii paşi spre implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module şi o putere instalată 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, se menţionează în comunicat.

„Ca şi in cazul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, prima centrală cu reactoare modulare mici va genera în comunitatea în care va fi amplasată energie curată şi creştere economică durabilă pentru comunitatea locală, prin mii de locuri create, investiţii în infrastructură, dezvoltarea lanţului de furnizori locali, taxe la bugetul local şi dezvoltarea unei noi generaţii prin investiţiile în educaţie de calitate”, a afirmat Cosmin Ghiţă.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România, iar în data de 9 octombrie 2020 România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa şi la începutul anului 2021 Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea şi respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale.

Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

În cadrul Etapei Preliminare a Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din Romania se vor efectua studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, respectând toate reglementările naţionale şi internaţionale.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” S.A. este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.

SN Nuclearelectrica SA operează două unităţi nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România.